Gå til sidens hovedinnhold

Her hang polakkene!

Hang 30 meter over bakken i et tynt klatretau og med skjærebrenner i hånden. Se bilder.

(iBergen.no) Arbeidstilsynet reagerte umiddelbart på bekymringsmeldingene om polakker som dårlig sikret drev rivningsarbeid på noen store tanker på Horsøy på Askøy.

Det skal de polske arbeiderne være glade for.

30 meter over bakken
Det polske firmaet var leid inn av Måløyfirmaet Tanktech for å rive både bygninger og de 30 meter høye tankene på området.

- De satt i et tau som var beregnet på klatring og hadde skjærebrenneren rett foran tauet. De satt 30 meter over bakken, forteller Terje Øvrehus i Arbeidstilsynet.

- Vi stengte plassen umiddelbart da vi kom på tilsyn 28. februar. Stenge gjør vi ikke uten at det er fare for liv og helse, sier Øvrehus.

- Hvor lenge hadde arbeiderne holdt på?

- Jeg tror ikke det var så lenge. Folk sto og observerte og kontaktet oss ganske fort.

- Vanlig i Polen
Polakkene kom seg til toppen av tankene ved hjelp av en leider. Fra toppen firte de seg nedover tanken ved hjelp av tauet som hadde påmontert en fjøl som arbeiderne satt på. Så var det på med skjærebrenneren.

Klatreutstyret som sjokkerte Arbeidstilsynet, var ifølge arbeideren helt vanlig i Polen.

- Det var deres påstand, men Polen er med i EU og de har felles regler, påpeker Øvrehus.

Arbeidstilsynet leverte stansvedtaket til det norske firmaet som sto som hovedentreprenør. Tilsynet krevde også å få se papirene.

- Vi ga pålegg om utlevering av dokumentasjon for å se på lønnsforhold og lignende, men dette har vi ikke fått ennå. Polakkene har reist hjem, sier han.

Rivningsarbeidet er nå i gang igjen, men vil nå rive bygningsmassen rundt tankene, slik at arbeidere kan rive tanken fra lifter.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene