OSLO ØST: «Cigarettes? Cheap cigarettes?»

Den asiatiske mannen åpner jakka si, så vidt, og viser fram røykpakker med Marlboro-sigaretter. Det er søndag ettermiddag midt på Carl Berners plass, og dittOslos utsendte har verken bedt om – eller ønsker – å kjøpe sigaretter.

Likevel blir vi nysgjerrige, og lar han få fremføre hele sitt tilbud. Femti kroner skal han ha for én røykpakke. Tilsvarende pris i butikk er over dobbelt så mye.

Og tilbudet er ikke unikt. Mange som har beveget seg i området rundt Brugata og Storgata, samt Carl Berners plass, har fått tilbudet.

Nå viser tall fra fire internasjonale tobakksselskap at så mye som 47,2 prosent av sigarettene som ble solgt i Norge i fjor, ikke var omsatt via ordinære kanaler.

Selgerene har blitt mer forsiktig
Og at det er mye smuglersigaretter i Oslo, kan stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen, bekrefte.

- I fjor hadde vi 73 saker med totalt godt over 200.000 sigaretter, i området rundt Brugata og Storgata, sier han.

Selv om dette er en nedgang i forhold til 2013 - da Grønland hadde totalt hundre saker - er ikke problemet blitt mindre, i følge Stølen.

- Det er en nedgang, fordi selgerne har blitt mer forsiktig. Nå har de bare noen få pakker med seg, og ikke mange kartonger, som de hadde tidligere, sier han.

Med svært lavt straffenivå for denne typen kriminalitet, og et stort marked, er dette en enkel måte for mange å tjene raske, svarte penger.

Den amerikanske tobakkgiganten Philip Morris er en av aktørene som står bak undersøkelsen, som viser det store svarte sigarettsalget i Norge. De har filmet selgere i blant annet Brugata.

Se deler av videoen her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=KfGLfkrSJatAagD4xwn7qKt5EerLTsKU0YyvDkr1soOwHfvT8C32m-psNf205oP5ZdWEf2DVCm22Yn_F5s01PEoUelci5y6izP_gO3zskfV5zqLXOQsRqlRlUHs858QWAcZT7CgLrjw&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Video: Philip Morris

Les også: Slik utnyttes afrikanere i narkonettverket

Er i Norge kun i korte perioder
Innholdet i videoen bekreftes av stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen.

Han forteller at selgerne i hovedsak er afghanske og iranske asylsøkere, med asyl i Italia.

De kommer til Norge for kortere perioder, for å selge sigaretter på gata. Blir de tatt, venter kun et forelegg og en utvisning, og selgerne løper derfor svært liten risiko ved å tjene penger på denne måten.

Blir de utvist fra Norge, holder de seg borte en periode, men kommer tilbake.

- Så lenge det er et marked for det, altså så lenge noen kjøper, så kommer de tilbake, sier Stølen.

Les også: - Vi utviser, utviser og utviser. Men de kommer alltid tilbake

Advarer mot å kjøpe fake sigaretter
- Hvem kjøper?

- Hvermansen, sier Stølen, som advarer folk mot å kjøpe sigaretter på denne måten.

- Man vet jo ikke hva det er i disse sigarettene. Når det koster femti kroner, så sier det seg selv at dette ikke er legale sigaretter. Det er det samme med tabletter og sprit, det er fake. Både pakkene og sigarettene, sier Stølen.

Det er ingen egen innsats rettet mot sigarettsalg på gateplan, men Grønland politistasjon har en målrettet innsats mot området rundt Vaterland, Storgata og Brugata.

- Det er sånn at i dette området så foregår det veldig mye kriminalitet, og vi slår ned på alt. Det gir resultater, og vi ser nå en nedgang i narkotikasaker, ranssaker og voldssaker, sier Stølen.

Les også: «Frankie» fra Gambia tjener 85.000 i måneden på kokainsalg i Oslo

Økning i smuglesigaretter
Politiet har ikke lykkes med å spore seg fram til selgernes hovedlager, men ferske tall fra Tollvesenet viser at det i fjor ble stoppet 9,8 millioner ulovlige sigaretter i Norge. Det er en økning på nesten én million fra 2013.

Det største tollbeslaget i fjor var på hele 640.180 sigaretter. Det var ved grenseovergangen til Kongsvinger at politiet stanset en lastebil fra Latvia. Beslaget er det største i Norge på fem år, og tilsvarer en avgiftsunndragelse på to millioner kroner.

- Det er riktig at det har vært en viss økning fra 2013 til 2014, men hvis du ser over tid, la oss si de siste fire til seks årene, har det ikke vært noen voldsom økning. Det varierer litt, men ligger stort sett på pluss/minus ti millioner sigaretter i året, sier avdelingssjef for grensekontrollen i Tollregion Øst-Norge, Asle Farberg.

Les også: 19-åring ble bundet og mishandlet i et døgn

73.000 beslagslagt søndag
Senest søndag kveld avdekket Oslotollere 73.000 sigaretter og 36 kilo tobakk i en smuglerbil på vei til Oslo.

Den svenskregistrerte Saab 9-5 var fylt med sigaretter og tobakk. Blant annet var reservehjulet fjernet for å gi plass til flere tobakksvarer.

Bilen ble kjørt av en 52-årig norsk statsborger, opprinnelig fra Irak. Han ble overlevert til politiet etter tollbeslaget.

Tollbeslaget utgjør 337.000 kroner i unndratte avgifter til statskassen.

Les også: Personran nesten halvert i Oslo

Ingen tvil om sigarettene skal omsettes
Hendelsen er ikke unik. Region Øst-Norge beslaglegger omtrent 50 prosent av alle sigaretter som forsøkes smugles til Norge - flesteparten av dem smugles med tanke på videresalg.

- I all hovedsak er det snakk om store kvanta, som skal omsettes. Det betyr fra hundre kartonger, altså 20.000 sigaretter og oppover, sier Farberg.

Han forteller at det i hovedsak er utenlandske statsborgere som blir stoppet, mange fra Polen og Baltikum, men også andre land. Farberg anslår at så mye som 90 prosent av de som stanses med smuglegods av denne typen er utenlandske statsborgere.

Tidligere har disse kjørt varebiler, men i 2014 så Tollvesenet en økning av lastebiler og trailere.

- Da blir beslagene enda større, fordi det er mulighet for større volum av sigaretter og alkohol, sier Farberg.

Han forteller at Region Øst-Norge har de desidert største beslagene, og målet for smuglerne er de store byene - særlig Oslo.

Les også: Massør skal ha ført hånden inn i kundens skjede

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED