Gå til sidens hovedinnhold

Her snakker hun med hester

Se engleprinsessen kommunisere på et dypere nivå.

(SIDE 2): Klippet er hentet fra programmet «Hesteliv» som gikk på TV 2 i 2005. Her får vi se «hestehviskeren» Monty Roberts lære Märtha hvordan hun kan kommunisere med hester.

- Det er ikke ofte jeg får jobbe med noen som er så på nett med hester, sier Roberts til Märtha under øvelsen.

I filmen ser vi hvordan Märtha ved å stryke hesten på mulen får den til å følge etter seg, det er tydelig at Märtha allerede her er fasinert over kontakten med dyret.

- Kommuniserer med dyr på et høyere nivå
I går kom det frem at prinsesse Märtha Louise skal starte en alternativ skole, Astarte Education, hvor hun blant annet skal lære bort hvordan man får kontakt med engler..

Les mer: - Jeg har kontakt med engler

På skolens hjemmeside skriver Märtha om kommunikasjonen med hester, som gjorde at hun fikk kontakt med englene sine.

«... og gjennom hestene lærte jeg å kommunisere med dyrene på et dypere nivå. Det var mens jeg holdt på med hestene at jeg tok opp kontakten med englene. Jeg har i senere tid skjønt verdien av denne enorme gaven og vil gjerne dele den med andre, kanskje nettopp med deg?»

Les mer: Slik får du kontakt med engler

På vei til helvete
Flere har uttalt seg negativt om Mârthas siste krumspring. Programleder og redaktør Jan Hanvold i TV Visjon Norge var ikke nådig med prinsessen tirsdag. Under TV-showet «Studio Direkte» brukte Hanvold mye tid på nyheten om at Märtha Louise åpner skole der man kan lære å snakke med engler.

«Märtha står frem som en representant for Helvete. (...) Hun er på vei til Helvete med sine trolldomskunster», sier Hanvold i programmet.

Les mer: - Märtha er på vei til Helvete

Informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, Espen Ottosen, var også en av dem som i går gikk sterkt ut mot prinsessen.

- Det er uryddig. Så hun bør vurdere om det er rett å være medlem i en kirke som hun da ikke deler trosgrunnlaget til, sier han til P4.

Les mer: - Bør melde seg ut av statskirken

«Mannen som snakker med hester»
Amerikaneren Monty Roberts er en kjent mann innen hestetrening og har blant annet gitt ut biografien «The Man Who Speeks With Horses». I boken beskriver Roberts hvordan han ved å observere villhester har lært seg å forstå hestespråket.

Roberts mener at om hester forstår at de kan stole på deg, vil de bestemme seg for å følge deg. Han utviklet en egen teknikk på dette kalt «Join-Up». Teknikken blir brukt under temming av villhester for å få knytte bånd med hesten og treneren.

Vanligvis i hestetemming brukes teknikken «horse breaking». Dette er som regel en mer voldelig teknikk hvor tvang blir brukt for å temme hesten. Roberts' filosofi er altså å unngå tvang og piskeslag for å temme hester.