Gå til sidens hovedinnhold

Her spiser du billig i London

London har verdens dyreste restauranter. Her er de dyreste - og noen billige godbiter.

LONDON (NA24): Når anledningen er av så stor betydning at regningen for et måltid ikke spiller noen rolle, er London så avgjort byen å dra til. I en fersk undersøkelse kommer det frem at den engelske hovedstaden har noen av de dyreste restauranter som er å oppdrive.

NA24 - din næringslivsavis

Velger du å spise elegant fransk hos Gordon Ramsay i Royal Hospital Road må man være tidlig ute med å bestille bord og man må regne med at en aften hos kjendis-kokken kommer opp i 1400 kroner for en test-meny. Da er ikke drinker og vin inkludert. Du har heller ingen garanti for at Ramsey selv lager maten: Han har åtte restauranter i London, men kan like gjerne være i New York.

Gordon Ramsay på Hotell Claridge’s er en annen topp-restaurant. Her koster rimeligste tre-retters meny 800 kroner, mens rimeligste alternativ på rødvinlisten er 355. Dyreste hvitvin koster 2550, mens dyreste champagne, en flaske Lous Roeder Cristal, koster 9400 kroner.

Dyreste alternativ
Men Gordon Ramsay topper ikke listen over de dyrere test-menyene. Den japanske restauranten Umu, Londons første Kyoto-restaurant, er blitt en favoritt blant de velbeslåtte bonus-betalte fra City. En meny her koster fra 1500 kroner, men da får du servert utmerket mat med en visuell presentasjon som nærmer seg det kunstneriske. Umu er byens dyreste alternativ.

Ifølge oversikten til restaurantguiden Zagat koster et normalt restaurant-måltid i London 435 kroner, mens gjennomsnittprisen for et besøk hos de 20 dyreste restaurantene nærmer seg 1000 kroner for maten. Men da har du sikkert spist på et sted med stjerner i Michelin-guiden.

Overkommelige priser
Men fortvil ikke. London har fortsatt tusenvis av restauranter som rett og slett serverer utmerket mat til overkommelige priser. Dette er en god nyhet både for turister og londonere, som i gjennomsnitt spiser på restaurant ti ganger i måneden.

Ved å søke i restaurantguiden Zagat vil du finne ut at restauranter med mange avdelinger stort sett er rimelige. Men innbyggerne i London har gjerne gode og rimelige restauranter i sitt nærmiljø, små bedrifter som gjerne er familiedrevet. For en turist er det bare en ting som gjelder – du må lete for å finne god og rimelig mat.

Ikke så kjedelig
For ti år siden var restaurant-kjeder i London kjedelige saker - med mat som var ensbetydende med fet kylling, hamburgere som smakte som lær og gjennombløt pizza. Til gjengjeld fant du dem aldri omtalt i restaurantguider.

Tidene er forandret. Nå kan du finne gode kjede-restauranter og selv de rimeligste alternativer i slike guider. Let etter Carluccio’s Caffe, som har utmerket italienske retter, fiskerestauranten Fishworks, Mazala Zone for indisk, Ping Pong for kinesisk og ikke å forglemme Wagamama, som etter hvert har 27 avdelinger og fortsatt serverer alle sine retter i boller.

På ingen av disse restaurantene betaler du mer enn 300 kroner for et fullverdig måltid – med mindre du slår litt for hardt til på vinlisten.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen