Gå til sidens hovedinnhold

Vil at restaurantene skal servere mindre porsjoner

Jørgen Foss etterspør mer tilrettelegging for fedmeopererte.

(SIDE2): Jørgen Foss har vært leder for Landsforeningen for overvektige (LFO) siden 2010, og har engasjert seg i en rekke debatter om overvekt og fedme.

23-åringen har selv slitt med overvekt siden barndommen, og gjennomførte i fjor en fedmeoperasjon av redsel for at de overflødige kiloene skulle gå på livet løs.

- Jeg var redd for at jeg ikke vil leve til jeg ble 30 år, og jeg hadde så mye ugjort, sier Foss, til Side2.

- Man må hele tiden ha fokus på det man spiser
Politikeren så på operasjonen som sin eneste utvei til et lettere liv, men var fullstendig klar over at inngrepet ikke var en enkel løsning på problemene.

- Det er viktig å huske at dette ikke er noen «quick fix», og at det ligger mye hard trening, både fysisk og psykisk, bak. Derfor er det viktig å tenke seg nøye gjennom før man får utført noe slik, sier Foss, som selv ikke har støtt på noen uforutsette problemer etter inngrepet.

- Det er veldig individuelt hvordan kroppen reagerer etter en slik operasjon, men fellesnevneren er at maten fort kan bli veldig ensformig. Samtidig er man redd for dumping, fortsetter han, og forklarer at dette kan sammenlignes med de symptomene man får ved føling.

For å unngå dette må fedmeopererte i tiden etter inngrepet spise små og hyppige måltider. Siden magesekken er på størrelse med tuppen på en tommelfinger blir fedmeopererte fort mett, og derfor må maten de får i seg være så næringsrik som mulig og inneholde minimalt med fett og sukker.

- Man må tenke på hva man spiser og man må hele tiden ha fokus på det man spiser. Man må sørge for at man får i seg nok proteiner og man må og prioritere maten annerledes, forklarer Foss.

Når man kan spise så lite mat så orker man ikke å lage kompliserte retter, fortsetter han.

Som representant for Arbeiderpartiet, og leder for kultur- og nærmiljøkomiteen i bydel Sagene, er Foss også en travel mann. Dette har gjort det ytterligere utfordrende å sørge for et variert kosthold.

- Jeg brukte å ty til ferdigsmurte knekkebrød, innrømmer han.

- Jeg vil få samfunnet til å tenke
Den ensformige kosten er, som Foss nevner, en utfordring mange fedmeopererte sliter med, og for å belyse tematikken rundt dette takket derfor Foss ja til å stille opp i TV3-serien «Hellstrøm rydder opp - hjemme».

- Jeg ble kontaktet av produksjonsselskapet som sa at de ville belyse utfordringen som mange, som nettopp har fått utført en fedmeoperasjon, har. De fortalte meg at de hadde blitt kontaktet av flere vedrørende denne problematikken, sier Foss.

- Det som var utslagsgivende for at jeg sa ja var at jeg ville belyse hvordan situasjonen er i forhold til mat etter et slikt inngrep. Jeg vil få samfunnet til å tenke på de mange problemstillingene og utfordringene man møter etter en slik operasjon, fortsetter 23-åringen, og trekker fram utfordringer fedmeopererte møter når de for eksempel er på restaurant.

- Da er porsjonene for store. Det burde vært mulig å bestille halv porsjon, for barnemenyene består ofte av pølse, pizza og mos og dette er mat vi som nettopp har utført en fedmeoperasjon ikke kan spise.

Ved å være med i programmet håper også Foss at Eyvind Hellstrøm selv lærte noe, som han kan ta med seg videre.

- Hellstrøm er en veldig alvorlig fyr, streng og rett fram, men oppriktig interessert i dette. Jeg håper også at han, ved å møte meg, lærte noe om fedmeopererte og tar det med seg inn i bransjen sin slik at ting kan tilrettelegges på samme måte som for dem som har cølalki og andre allergier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er tøft når det pågår
I programmet bidrar også Foss’ mor og yngre søster. Sistnevnte forteller om den tøffe tiden under oppveksten, og at også hun tok det hardt når storebroren ble mobbet på grunn av vekten.

- Det er vondt at andre ble berørt og det er vondt for en selv å gå gjennom mobbing. Det er tøft når det pågår, sier Foss.

- Det er mye et barn ikke forstår, men det jeg har funnet ut, og som jeg vil oppfordre andre til, er å snakke med familien om hva som foregår. Det gjorde ikke jeg. Jeg holdt det inni meg, for jeg var redd for at det skulle bli mer bråk. Det er fryktelig tøft å snakke om det, men det er utrolig viktig, fortsetter han.

- Jeg vil være med å skape debatt
Nå har ikke Foss problemer med å snakke om verken det ene eller andre. Og det har til tider skapt debatt.

I fjor ble det mange skriverier da Kari Jaquesson i et blogginnlegg kom med kritiske uttalser om Foss etter at han i en artikkel i Vårt Land var kritiske noen av produktene som hadde fått det grønne nøkkelhullmerket.

«Grunnen til at du ble så svær, Jørgen, er ikke fordi du ikke forstår kostråd, det er fordi du av grunner bare du kjenner har gjemt bort ditt egentlige jeg i et lass av fett», skrev Jaquesson blant annet i blogginnlegget.

Jaquesson innrømmet etterpå at hun kunne sagt ting på en annen måte.

- Jeg har kjent på det å være overvektig hele livet, og det er så viktig at denne gruppen blir hørt. Jeg vil være med å skape debatt og belyse områder som dette, og jeg må leve med at alle ikke er enige, sier Foss, til Side2.

Han legger imidlertid til:

- Det er viktig at vi skaper debatt, men det er også viktig å holde debatten på et saklig nivå.

«Hellstrøm rydder opp hjemme» sendes på TV3 torsdag kl 20:30.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler