Gå til sidens hovedinnhold

Hetebølge kan gi strømsjokk

Vi kan stå foran tidenes varmeste sommer. Men det koster skjorta.

Frykten for at en ny heltebølge skal ramme Europa har satt fart på strømprisen i blant annet Tyskland. Bare den siste uken har sommerkontraktprisene for juli og august steget med over 20 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Frykter hetebølge
- Frykten for en ny hetebølge har presset prisene opp i det europeiske kraftmarkedet. Tyskland, Frankrike og Nederland er de landene som er mest utsatt for høye strømpriser i sommer. Her hjemme ser det imidlertid ut til å havne bare litt over normalen, sier kraftanalytiker Magnus Smistad i Bergen Energi til NA24.

I forrige uke kom metrologene fra British Weather Services med spådommer om rekordsommer i Europa. Ifølge den britiske langtidsvarslen er det hele 70 prosent sjanse for at sommertemperaturene vil ligge over gjennomsnittstemperaturene de siste 30 årene.

Dette har skapt frykt for nok en hetebølge i Vest-Europa. Som følge av dette har kontraktsprisene for sommerstrømmen steget kraftig i store deler av Europa. Verst har det vært i Tyskland.

- Kraftkontraktene for tredjekvartal i Tyskland var helt oppe i 48 Euro per megawatt time denne uken. På Nordpool ligger imidlertid de samme kontraktene og vaker på rundt 25 Euro, sier Smistad.

I slutten av juli i fjor krøp systemprisen i Tyskland helt opp på rundt 300 Euro per megawatt time, og det er frykten for at dette skal skje igjen som forklarer den store prisforskjellen mellom Norge og Tyskland.

- Faren for at Tyskland vil få ekstremt behov for kraftimport som følge storforbruk av kjøling i kraftproduksjonen kan presse de norske prisene noe opp. Så lenge den hydrologiske balansen her hjemme er så god som nå vil vi imidlertid ikke opplevde de veldig store prishoppene, sier kraftanalytikeren.

Litt over normalen i Norge
Ifølge statsmetrolog Øivind Johnsen ved Meteorologisk Institutt er det stor sannsynlighet for at Europa vil oppleve perioder med temperaturer over det normalen.

- Man vil kunne se temperaturer opp til en halv til en grad over normalen i store deler av Europa i sommer, sier Johnsen til NA24.

Han understreker imidlertid at langtidsvarslene ofte er svært usikre, og at det ikke noen garanti for varme sommerdager.

- Her hjemme vil vi nok ligge på rundt normalen, kanskje litt over, men ingen dramatisk økning, sier han.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis