Flere europeisk land har denne sommeren blitt rammet av kraftige hetebølger. Tusenvis er evakuert fra Atlanterhavskysten i Frankrike på grunn av kraftige skogbranner, mens meteorologene slår alarm om ekstremvarme i 16 av 17 regioner i Spania.

Italia opplever nå sin verste tørkeperiode på 70 år. Landets statsminister Mario Draghi erklærte sist mandag krisetilstand og varslet tiltak som svar på den alvorlig tørken som har rammet deler av landet.

Også Portugal, Storbritannia og Hellas rammes av ekstremvarmen. Enkelte steder har gradestokken sneket seg opp på 40 grader og høyere.

Mer brann og dårligere luft

Klimaforsker ved UIB, Tore Furevik, sier til NTB at varmen skaper ekstremt farlige tilstander som er vanskelig for nordmenn å forstå.

Han hevder at temperaturene som nå oppleves, er dødelige. Ikke bare for planter og dyr, men også for mennesker. Det er ifølge Furevik en klar sammenheng mellom dødstallene om sommeren og temperaturen.

– Varmen gjør at det blir mindre damp i luften og fører til mindre nedbør. Det gjør at tørre områder blir enda tørrere, sier Furevik.

– Hetebølgene gir også økt fare skogbranner og kan gi svekket luftkvalitet, som også utgjør en helserisiko for mennesker, legger han til.

Kombinasjonen av høye temperaturer og tørke vil man se enda mer av fremover, ifølge klimaforskeren.

– Fremtidige hetebølger vil bli enda varmere og vare enda lenger.

De kraftige værforskjellene kommer imidlertid ikke overraskende på Furevik. Han sier at selv om klimaforskningen har pekt i denne retningen i en årrekke, kan man aldri være helt sikker på at været skyldes klimaendringer.

Truer avlingene

Italias nordlige avlinger ser ut til å bli hardest rammet av den pågående tørkeperioden. I regionene Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemonte og Veneto er det erklært krisetilstand. I enkelte byer og landsbyer i Nord-Italia, som i Verona-regionen Veneto, har myndighetene innført restriksjoner og bedt innbyggerne spare på vannet.

Landets lengste elv, Po, som går på tvers av Nord-Italia, er for øyeblikket på sitt laveste nivå på 70 år. At det er vann i elven er nærmest avgjørende for nærliggende rismarker, åkre og for at dyr skal kunne beite.

Tørken kan føre til inntektstap på over 31 milliarder kroner i det italienske landbruket, ifølge Italias konføderasjon av landbruksprodusenter. Det fryktes at opp mot 30–40 prosent av årets sesongavling kan gå tapt.

En krisepakke for forebyggende tiltak på 36,5 millioner euro, tilnærmet 370 millioner norske kroner, ble godkjent i et statsrådsmøte forrige mandag, skriver NTB.

Ifølge The Guardian forbereder importører seg på en prisvekst på opptil 50 prosent på varer som ris og tomater.

Markedsanalytiker Kyle Holland ved Mintec, hevder at de nå ser det som sannsynlig at den italienske produksjonen av olivenolje vil oppleve en nedgang på rundt 30 prosent fra året før.

Les også: Ny gigant-flått kan spre blodig og dødelig virussykdom

Holland mener det går mot en betydelig bulk i den globale forsyningen av oljen ettersom at også Spania nå opplever en lignende krise.

— Vi ser allerede noen oliventrær som ikke produserer frukt, noe som bare skjer når jordfuktighetsnivået er kritisk lavt, sier Holland til The Guardian.

Jørgen Lund importerer italiensk olivenolje gjennom selskapet Livio Norge. Lund opplyser til Nettavisen at ettersom årets parti med olje er fra fjorårets oliven, vil de ikke merke noe av den pågående tørken med det første.

Situasjonen rundt det kommende året er enda uklar.