I januar 2012 lanserte skotske Highland Park spesialserien Valhalla Collection, inspirert av norrøn mytologi. Først ut I serien som totalt vil omfatte fire whiskyer, var kruttsterke «Thor» (52,1 volumprosent), oppkalt etter tordenguden Tor. Whiskyen var fatlagret i 16 år, og ble distribuert i 23.000 flasker på verdensbasis.

Nå i vår har Thor fått sin arvtager. Nummer to i Valhalla-serien heter «Loki», og er oppkalt etter guden Loke - Odins fostersønn, og far til Midgardsormen, Fenrisulven og Hel. Loke beskrives ifølge Wikipedia som vakker av utseende, mens samtidig som den mest lumske av gudene. Han forårsaket også den gode og vennlige Balders død.

Highland Park Loki 15 YO er alkoholsterk (48,7 volumprosent), og det merkes også i duften - som er preget av røyk, med hint av eple, blomster, noe tropisk frukt og ingefær. På smak fremstår whiskyen imidlertid mye mer balansert - og den reflekterer dermed på mange vis guden Lokes skiftende natur.

Sjeldne dråper for den eventyrlystne
Loki har som de fleste wiskyer fra Orknøyene tydelig røykpreg, som blir mer tydelig etter hvert, etter en fruktigere åpning. Mot slutten fremstår den søtere, med hint av mørk sjokolade.

Vi snakker her om særegne, sjeldne og dyre dråper som passer den eventyrlystne wiskyelskeren. Men også her gjelder det å være rask, partiet er litt mindre enn Thor (20.000-21.000 flasker).

Whiskyen er å finne i Vinmonopolets bestillingsutvalg, men også i enkelte butikker landet over. Thor er for øvrig utsolgt fra produsenten, selv om den fortsatt ser ut til å være tilgjengelig i Highland Parks nettbutikk.

Highland Park Loki 15 YO
(Bestillingsutvalget #457201, kr 1300, Skottland, Orknøyene)
Maltwhisky
Utseende: Gyllen mahogni
Metode: Dobbeldestillasjon i pot still. Ikke kuldefiltrert, ikke tilsatt farge.
Råstoff: 100 % maltet bygg
Alkohol: 48,7 %