NEW YORK (Nettavisen): Hillary Clinton sier ekstremister på høyresiden allerede er i gang med å stjele presidentvalget i 2024.

I en oppsiktsvekkende video på Twitter, advarer hun om at ekstremister på høyresiden i USA er i ferd med å stjele det neste presidentvalget, og ber om støtte til kampanjen «Knus Kuppet».

Se videoen her:

– Høyreekstremister har allerede en plan

Bakteppet er amerikanske Høyesterett som en gang i desember skal avgjøre saken Moore v. Harper, som kan gi enkeltstater enda mer makt i hvordan de vil gjennomføre valg på.

LES: – Går mot gigantisk seier for Donald Trump

Sentralt står såkalt gerrymandering, en praksis der et flertall i en delstats folkevalgte forsamling vedtar distriktskart som favoriserer eget parti.

I videoen advarer Hillary Clinton velgerne om den potensielle endringen i hvordan statene gjennomfører sine valg på, som kan ende med at statlige lovgivende organer kan overprøve statlige domstoler i ulike valgsaker.

LES: Trump-sjokk etter konspiratorisk sexkjøp-melding: – Avskyelig!

– Hei alle sammen, jeg vil gjerne trekker fram noe som virkelig holder meg våken om nettene, starter Hillary Clinton i videoen.

– Jeg vet at vi alle nå er fokusert på mellomvalget i 2022, og de er utrolig viktige, men vi må også se fremover, fordi – vet du hva – motstanderne våre gjør så absolutt det. Høyreekstremister har allerede en plan for hvordan de bokstavelig talt vil stjele det neste presidentvalget, sier Clinton i videoen, som er lagt ut av den progressive ideelle organisasjonen Indivisible, og som også en gjengitt av ABC15 News.

LES: Hillary Clinton kommer til Norge i desember

– En ladd pistol mot amerikansk selvstyre

Ifølge Washington Post er Moore v. Harper den største og viktigste saken som amerikansk Høyesterett skal se på i denne presidentperioden. Avisen skriver også at dette er en avgjørelse som i ytterste konsekvens kan true det amerikanske demokratiet.

LES: Donald Trump kom med en sjokkerende Putin-påstand

Avisen siterer også MSNBC-kommentator Chris Hayes som har kalt saken «en ladd pistol som er rettet mot amerikansk selvstyre».

– Makt til å velte presidentvalget

Hillary Clinton advarer om at avgjørelsen kan gi statene makten til å overprøve presidentvalg.

– Den høyrekontrollerte Høyesteretten kan være i stand til å komme med en avgjørelse om å gi statlige lovgivere makt til å velte presidentvalget.

– Bare tenk, hvis det skjer, så vil ikke presidentvalget i 2024 avgjøres av folkeavstemningen, eller til og med av det anakronistiske valgkollegiet, men av statlige lovgivere – mange av dem republikansk-kontrollerte, sier Clinton i videoen.

LES: – Jeg har sett nok, folkens. Donald Trump vil bli tiltalt

Deretter oppfordrer Clinton til at folk donerer penger til kampanjen «Knus Kuppet» («Crush The Coup») i regi av Indivisibles. Kampanjen forsøker å få valgt progressive lovgivere i 29 valgomganger, i seks forskjellige stater, som den ideelle organisasjonen anser som kritiske for å stoppe et potensielt kupp, skriver ABC15 News.

LES: Fillerister presidenten: – «Senile» Biden bringer stor skam over oss

– Folk begriper det ikke

I et intervju med MSNBC denne uken, advarer Hillary Clinton også om det kommende mellomvalget. Clinton sier at hun ikke tror at folk egentlig skjønner hva som står på spill, og hevder at ting som trygdeordningen Social Security og helseforsikringsordningen Medicare nå står i fare.

– Jeg tror at med alt det bråket vi har opplevd i denne valgsesongen, så tror ikke jeg ikke folk er i stand til å begripe dette. Men enda viktigere, jeg er ikke sikker på at de egentlig forstår hvilken trussel dette er for livene de lever, sier Clinton i intervjuet.

LES: Hevder partiet har en hemmelig plan om å dumpe Joe Biden

I det samme intervjuet angriper hun republikanerne for deres voldelige retorikk. Hun kommenterer også angrepet på ektemannen til Nancy Pelosi, Paul Pelosi, som nylig ble angrepet i sitt hjem av en mann med hammer.

– Som jeg har sagt, republikanerne har ikke snakket om annet enn kriminalitet, men når en forbrytelse begås mot Paul Pelosi, så kunne de ikke ha brydd seg mindre, sier Hillary Clinton til MSNBC.

Se utdrag av intervjuet her:

Her kan du se hele intervjuet med Hillary Clinton på MSNBC.

Nyhetsstudio: Mellomvalget i USA 2022

Tydelig momentum for republikanerne

CNN melder onsdag at en simuleringsmodell satt opp av FiveThirtyEight, viser at republikanere får flertall i Senatet etter valget i 52 av 100 tilfeller, mens en modell fra Economists viser at republikanere tar Senatets kontroll i 51 av 100 simuleringer.

LES: Presidentvalget i 2024 kan avgjøres allerede tirsdag

Begge disse modellene antyder ifølge CNN, et klart momentum for republikanerne – bare én uke fra valget. For mindre enn to måneder siden viste nemlig tall fra FiveThirtyEight at Demokratene beholdt flertallet i 70 av 100 simuleringer, mens Economist fikk dem til å vinne i 78 av 100.

LES: Biden: Valgfornektelse er veien mot kaos