Gå til sidens hovedinnhold

Hilsen til Michael Brecker

Side2 er på plass på Kongsberg Jazzfestival. Torsdag gikk supergruppa Saxophone Summit på scenen.

(SIDE2): Da supergruppa Saxophone Summit så dagens lys for 10 år siden, var Michael Brecker en av de som sto for fødselshjelpa. Nå har han forlatt tida og de andre hylla han med en strålende konsert.

Ei saksofonrekke bestående av Ravi Coltrane, Dave Liebman og Joe Lovano og med et komp med trommeslager Billy Hart, pianist Phil Markowitz og bassist Cecil McBee, betyr, i alle fall på papiret, noe av det ypperste den akustiske jazzen kan framvise. I løpet av de knappe to timene på den vakre utescena Tubaloon på Kongsberg viste de også i praksis at det er slik.

Her snakker vi om ei frontrekke av de helt sjeldne og Ravi Coltrane, som har erstattet salige Michael Brecker som gikk bort i januar i fjor, tar med seg arva fra sin far, den geniale John Coltrane, og utfyller og utfordrer de to veteranene Liebman og Lovano på et framifrå vis. De tre saksofonistene – Coltrane kun på tenor, Liebman på i all hovedsak sopran, men også litt tenor og Lovano på tenor og altklarinett – er i alle i besittelse av hver sine unike stemmer og en hel masse musikalsk empati.

Festen begynte med en hyllest skrevet av bror Randy Brecker til Michael, «Message to Mike», og blei fulgt opp av flere originalkomposisjoner av de tilstedeværende – blant annet Markowitz’ «The 12th Man» – neppe tilegnet Vålerengas tilhengere Klanen – og avslutningen sto i John Coltranes tegn med «Cosmos».

Det kan kanskje anføres at det er et superlag fra Sambandsstatene ute for å suge karamellen. For meg var det en sekstett av framtredende musikanter gjennom flere tiår som fortsatt leverer noe så voldsomt og viser at denne typen kompromissløs jazz er av den tidløse sorten.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken