Gå til sidens hovedinnhold

- Vi kan havne i Hellas-fella

FpU-lederen mener Norge er blitt Europas sosialkontor.

- Om ikke Norge snart gjør noe med den eksplosjonen i velferdsutgifter kommer vi til å gå rett i Hellas-fella, sier FpU-formann Himanshu Gulati til Nettavisen.

Advarselen kommer han med dagen før Fremskrittspartiets landsmøte starter på Gardermoen.

- I år brukes 35 prosent av det norske statsbudsjettet, 370 milliarder kroner, på alle de som ikke jobber i Norge. Dette tilsvarer nesten budsjettet til Finland, sier Gulati.

Les også: Nytt bom-opprør i Frp

- Regnestykket går ikke i hop
Gulatis store kamp på landsmøtet blir å få med seg moderpartiet på en helhetlig gjennomgang av velferdsordningene dersom Frp havner i regjering - for å gjøre det mer attraktivt å jobbe.

Han mener ordningene i dag er for «rause».

- Den store kostnadseksplosjonen i velferdsutgifter er ikke bærekraftig. Når vi likevel tåler dette i Norge i dag, er det på grunn av oljepenger, sier han, og påpeker:

- Men dette regnestykket går ikke i hop, og fortsetter vi slik vil vi gå i Hellas-fella ved at vi har brukt langt mer penger enn vi tåler. Vi har råd i dag, men det er morgendagens generasjon som vil bære den store byrden når regningen skal gjøres opp.

Les også: - Drømmescenario for Jens
Les også: - Frp er genialt uklare
Les også: Her er ti krav fra Siv

- 80 blir uføretrygdet hver dag
Han viser til at det hver eneste dag i fjor var 80 personer som fikk innvilget uføretrygd.

Totalt ble det 29.345 nye uføre personer i fjor, og totalt var det 310.000 nordmenn som gikk på uføretrygd.

- Når så mange mennesker mottar offentlige ytelser, da må noen ta regningen, og da må du og jeg ta regningen. På sikt vil det knekke norsk økonomi om ikke noe gjøres, sier han.

I første kvartal i år har det blitt 5773 nye uføre, mange av dem unge, ifølge tall fra NAV. Samtidig var det i samme periode 6580 som sluttet å få uføretrygd, så antallet har gått ned.

- Det skal alltid lønne seg å jobbe fremfor å ikke være i arbeid, vektlegger ungdomspartilederen.

- Tviler på at så mange ikke kan jobbe
Gulati er også opptatt av å få ned sykefraværet. I 4. kvartal i fjor var sykefraværet i Norge på 6.65 prosent, men han mener det reelle tallet er hele 30 prosent.

- I følge NAV er 800.000 til 900.000 voksne mennesker i Norge helt eller delvis utenfor arbeidslivet, på enten trygd, sykelønn, arbeidsavklaring eller lignende. Dette er 30 prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder, sier han.

- Men det er jo en grunn til at folk får uføretrygd?

- Absolutt, og det er viktig at vi har gode ordninger som ivaretar de som trenger det. Men det kan fremstå som mer attraktivt å la være å jobbe enn å jobbe. Jeg tviler på at 30 prosent av den voksne norske befolkningen har kommet i den kategorien at de ikke kan delta fullt i det norske arbeidslivet, sier Gulati.

- Ikke sykere enn svenskene
Han mener det er for lett og få offentlige ytelser.

- Jeg mener vi har et system som er med på å passivisere oss alle, fordi det er ingen grunn til at tallet skal være mye høyere i Norge enn Sverige, der kun tre prosent går på sykelønnsordningen. Vi er er ikke sykere enn svenskene, sier Gulati til Nettavisen.

- Hvor mange færre mener du bør gå på trygd?

- Veldig mange har et sterkt behov, så det er vanskelig å si et konkret tall. Men når nesten 35 prosent av statsbudsjettet nå går til å betale for de som ikke er i jobb, er det for høyt, sier han.

- Hvor mye penger ser du for deg å spare inn ved å stramme inn?

- Dette handler ikke om å spare inn kroner på statsbudsjettet neste år, men å synliggjøre bærekraften så vi ikke havner i en situasjon som Hellas om 10-15 år, sier Gulati.

- Norge er Europas sosialkontor
Han mener Norge rett og slett er blitt «Europas sosialkontor».

- Vi eksporterer nå milliarder av kroner i sosiale ytelser til Europa, og vi er nå i en situasjon hvor nesten 500 millioner borgere i Europa i teorien har krav på de samme ytelsene som nordmenn dersom de kommer til Norge.

- Dette går ikke på sikt, og en ny regjering er nødt til å se på hele bildet for å redde bærekraften i velferedssamfunnet. Hvis ikke risikerer vi store kutt, sier Gulati.

FpU-lederen hevder at dagens regjering bare lukker øynene for problemstillingen.

- Det er en fallitterklæring at regjeringen og Arbeiderpartiet lukker øynene for at en så stor andel av den voksne norske befolkningen er helt eller delvis utenfor arbeidslivet, sier han.

Frps landsmøte holdes på Gardermoen 24. til 26. mai.

Kommentarer til denne saken