Gå til sidens hovedinnhold

Du blir litt varm i hjertet

«Himmelblå» er noe av det mest sjarmerende jeg har sett på den norske dramafronten på lenge.

Himmelblå - Norge 2008. Sjanger: Drama. Med: Line Verndal, Edward Schultheiss, Sebastian Warholm, Elvira Haaland, Ketil Høegh. Premiere NRK1 søndag kl. 20.00

Himmelblå er en av NRKs største dramasatsing noensinne, så da bør det være lov med høye forventninger.

Legger ned skolen
Serien er basert på den suksessfulle BBC-serien «Two thousand acres of sky», og handler om et lite lokalsamfunn på en øy på Helgelandskysten, kaldt Ylvingen. Leif Grøndahl «fra kommunen» har nettopp vært på besøk med lite hyggelige nyheter. Fordi det bare er tre elever på den lokale skolen, i stedet for de nødvendige fem, ser kommunen seg nødt til å legge den ned, noe som vil være nådestøtet for den lille bygda.

Men nordlendingene er driftige mennesker og aner snart råd. De setter inn annonse i VG der de søker etter en familie med to barn i skolepliktig alder, der det loves både husrom og arbeid, i «turistindustrien» som de kaller det.

Sliter i Oslo
Samtidig sliter alenemoren Marit i Oslo. Hun har to barn hun nesten aldri ser fordi hun jobber hektiske kveldsvakter som kokk på en restaurant. Bestekompisen Kim passer så ofte han kan barna, samtidig som han er hemmelig forelsket i Marit.

Etter en spesielt kjip dag på jobb ser Marit annonsen i avisen og bestemmer seg: Hun skal ta med familien opp til Nord-Norge, og Kim får bli med på lasset som «ektemann».

Gode skuespillere
«Himmelblå» er en serie som absolutt innfrir. Det er godt skrevet, sjarmerende, morsom, varm og menneskelig, samtidig som den har gode skuespillere i alle ledd. Her vil jeg spesielt dra fram Elvira Haaland som spiller den misfornøyde og ubøyelige fjortisdatteren i familien, som ikke er spesielt begeistret for å forlate sitt elskede Oslo for en avsidesliggende utpost i nord. Hun spiller med glans og er både morsom og sjarmerende i sin stahet.

Også ferjemannen Roy (Hallvard Holmen) er en herlig karakter som ofte får latteren til å sitte løst, noe også Edward Schultheiss får til i rollen som Kim.

Noenlunde autentisk
På manussiden har man hentet inn folk fra Nord-Norge, noe som slår positivt ut for både troverdigheten og flyten. Selv om de nordnorske typene og karakterene i Ylvingen et par ganger glir så vidt over i det parodiske, er de for det meste utrolig treffende og autentisk. I en serie der det spilles mye på kulturforskjellene mellom nord og sør, føles dette ikke som et Nord-Norge sett fra Oslo.

Som seg hør og bør i en feel-good serie av dette kaliberet, er jo Ylvingen fremstil som et umåtelig idyllisk sted, samtidig som vi får ett litt overdrevet innblikk i Oslo-livets farer, men det får være greit. Det eneste som irriterte meg litt var hvorfor Marit følte at hun måtte lyve om å være gift med Kim. Hvorfor skulle ikke lokalbefolkningen på øya godta en alenemor?

Familieslager
«Himmelblå» kommer inn i samme kategori som «Med hjarte på rette staden», «Skjærgårdsdoktoren» og «Doc Martin», og leverer varene akkurat like bra. Dette bør bli en familieslager på søndagene.

Se «Himmelblå» på NRK1 søndager klokken 20.05

HTML EMBED
video_embed(11004);

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken