Gå til sidens hovedinnhold

Hip historietime

Lars Mørch Finborud og Tommy Sørvik i Oslo Soul Experience, har nok en gang gjort et viktig stykke musikkhistorisk arbeid. Denne gangen har han dukket ned i NRKs arkiver fra slutten av 60-tallet og til begynnelsen av 80-tallet.

Divere artister
NRK Sessions - Soul, Afro-Jazz and Latin from the Club7 Scene
Plastic Strip Press/Musikkoperatørene

(SIDE2): Alle som hadde gleden av å oppleve den legendariske klubben Club7 i Oslo, fikk med seg øyeblikk de aldri vil glemme. Klubben eksisterte mellom 1963 og 1985 og var en smeltedigel for det meste av ikke-kommersiell musikk.

På midten av 60-tallet kom skuespilleren Earl Wilson flyttende fra New York til Oslo og med seg i bagasjen hadde han masse heftig soulmusikk. Dette var på den tida bortimot «ukjent» musikk her hjemme, men Wilson fikk raskt samla de ypperste norske jazzmusikantene rundt seg og det viste seg at herrer som Calle Neumann, Knut Riisnæs, Nipe Nyrén og Geir Wentzel umiddelbart skjønte hva dette uttrykket handla om.

Plater var ikke noe man spilte inn i utrengsmål på denne tida, spesielt slik nymotens musikk som soul, afro-jazz og latin holdt plateselskapene seg langt unna. Heldigvis var det en rekke NRK-produsenter som var seg sitt ansvar bevisst og Erling Wicklund og Johs. Bergh fikk de fleste av de hippeste banda på Club7-scena opp i NRK for live-opptak.

Disse opptaka blei raskt kringkasta til det norske folk for så å finne veien til NRKs arkiver for evig glemsel – hvis det ikke hadde vært for ildsjeler som Lars Mørch Finborud. Etter som jeg har skjønt har han fått frie hender til å finne frem til hva han enn måtte ha ønska seg og denne gangen er det altså musikk med hovedvekt på soul, afro-jazz og latin vi får gleden av å bli møtt av.

The Band No Name, Karin Krog sammen med Fred Nøddelund, Geir Wentzels Orkester med Magni Wentzel, Kjellerrock Jazzbandet, The Moderen Sound Quintet og Tamma får vi stifte bekjentskap med på 16 spor som forteller oss om ei tid og et uttrykk som det groova av på de fleste vis.

Musikk av James Brown, Earth, Wind & Fire, Stephen Stills, Mongo Santamaria, Young Rascals’ hiten «Groovin’», Aretha Franklin og Willie Bobo samt eget stoff fra Tamma bringer tilbake minner for mange mennesker og for nye generasjoner bør «NRK Sessions» være en solid øreåpener: Dette er tildels urhipt også malt med 2007-ører.

Bandene låter veldig som om de skulle være født og oppvokst i Harlem mange av dem og hippere altsaksofonist enn Calle Neumann fantes ikke noen steder den gang og neppe nå heller. Earl Wilson var vel kanskje ikke verdens sløyeste sanger, men han gjorde en formidabel jobb med å etablere denne musikken her i kongeriket. Lars Mørch Finborud har gjort en like strålende jobb med å ta vare på den for ettertida.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant