Gå til sidens hovedinnhold

Hipt fra vest

Det skjer svært spennende jazzsaker godt utenfor Oslo-gryta. Stavanger-bandet Robblerobble er et glitrende eksempel på det.

Robblerobble
Robblerobble 1
Drollehålå/Musikkoperatørene

En aprildag for knappe tre år siden inntok kvintetten Robblerobble Tou Scene i hjembyen Stavanger og konserten er etter solid modningstid klar for servering for alle som både var til stede – og ikke minst alle oss andre.

Slik beskriver bandet sjøl musikken sin: Third stream stoner rock – som om Charles Mingus hadde skrevet komposisjoner i stort format til et ensemble bestående av solistene fra John Zorns Naked City og kompet til Black Sabbath. Bandets lydbilde er en blanding av elektriske og akustiske instrumenter, inspirert av samtidsmusikkens tonespråk, jazzens harmonikk og heavy-rockens tyngde. Sitat slutt. Jeg gjengir dette fordi det faktisk er en meget god oppsummering av hvordan denne musikken låter – og det låter tøft, til tider beintøft.

Ideologisk fører, komponist og bandleder er bassisten John Lilja. Med seg har han trommeslageren Ståle Birkeland, trombonisten Dominique Brackeva, alt- og barytonsaksofonisten Petter Frost Fadnes og gitaristen Vidar K. Schanche. Til sammen har det blitt et kollektiv som har skjønt Liljas intensjoner til fulle og som på mange vis vil til de samme stedene musikalsk.

Som man vil skjønne så inneholder dette musikalske uttrykket elementer fra en hel rekke kilder og Robblerobble har makta å koke det sammen til sitt eget. Dynamikken er viktig i denne typen musikk og de fem har absolutt evnen til å la musikken leve sakte der nede samtidig som de like etterpå kan ta’n helt ut i fullt øs.

“Robblerobble 1” – med 1-tallet til slutt – antyder at det er mer musikk i vente. Dette er spennende allerede og det skal bli enda mer spennende å høre hvor denne musikalske ørnen lander neste gang.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter

Kommentarer til denne saken