Gå til sidens hovedinnhold

Hit vil vi i 2012

Skal du bare til én øy i året som kommer, bør det være denne.

Norske turoperatører forbereder seg på enda flere reisende i 2012. Nærmere 1,2 millioner av oss kommer sannsyligvis til å bestille en charterferie, og minst like mange skal til en eller annen storby i utlandet.
Nordmenns reisevaner er ofte inngrodde, men gradvis begynner vi også å utforske litt mer ukjente hjørner av kloden. Sentral-Asia, Sør-Amerika og det sørlige Afrika får stadig flere nordboere på besøk.
Det er likevel de nære reisemålene som fremdeles selger best. Danmark, Sverige og Middelhavet er som alltid de store dragerne. Charterselskapene har blitt stadig flinkere med å tilrettelegge for at både reisen og oppholdet skal føles som alt annet enn en pakketur på samlebånd, og tilbudene er etter hvert svært varierte.
Star Tour er blant dem som har innsett at mange nordmenn velger bort turer der de må opp midt på natta for å dra, eller kommer hjem på en tid av døgnet der verken tilslutningsfly, busser eller tog tar deg den siste etappen hjem på samme dag.
– Reisen til og fra flyplassen er en del av ferien, som administrerende direktør Christian Lunde i chartergiganten sier det.
I tillegg til at vi bombarderes med reisetilbud både i artikkelform og i reklamen, har de sosiale mediene blitt en viktig kanal for mange som søker informasjon om reisemål. Vårt nettverk på Facebook kan være en kilde til innsidekunnskap om reisemål og tips vi ellers ville forbigått i vrimmelen. Dette kombinert med at vi søker mer kontakt med folk og kulturer i landene vi besøker, gjør de sosiale mediene til stadig viktigere informasjonskanaler i fremtiden. Den virale spredningen av «ukjente perler» begynner gradvis å avspeile seg i reiseoperatørenes kataloger.
Verden er blitt mindre, og vi har aldri vært mer motivert for å utforske den.

Fikk du med deg fjorårets trender?

Sol og strand

Middelhavet vil alltid være nordmenns foretrukne reisemål både vår, sommer og høst, med Hellas, Tyrkia, Spania og Italia som de største reisemålene.

1. Nytt liv for Menorca

Spania er nordmenns evige feriefavoritt. Grisefestenes tid er muligens over, men maten, vinen og det spanske lynnet virker fremdeles forlokkende på hundretusener av oss.
Menorca, den nest største av Balearene, har lenge vært ute av charterselskapenes programmer. Når Star Tour nå henter den frem fra glemselen er det ikke minst fordi øya har alle de attributtene dagens reisende lengter etter: Relativt urørt natur og moderat turistutbygging, 122 strender samt gode tilbud for den som vil være aktiv i ferien. Du kan vandre, sykle, padle og sågar ri til de bortgjemte badevikene.
Star Tour har Menorca i sitt sommerprogram. I tillegg arrangerer søsterselskapet TEMA egne reiser – «Menorca til fots og sykkel». Her inngår fire aktive dager og tre dager på egenhånd.

2. Sicilia, Italia

Øya på støvlesnuten har uendelig mye å by på. Et særegent kjøkken – blant annet influert av Nord-Afrika – usedvanlig hyggelige innbyggere og rike kulturskatter er blant attraksjonene. Du kan i tillegg kombinere stranda med vandre- og sykkelturer, eller dra ut på sjøen i havkajakk.
> www.espnes.no
> www.knutssykkelreiser.no
> www.olivenreiser.no
> www.tiramisu.no
> www.solfaktor.no
> www.startour.no

3. Kefalonia, Hellas

Den greske øya Kefalonia i nordvest har falt litt ut av radaren etter at den ble introdusert for det norske markedet for fire år siden. Fiskerlandsbyen Fiskardo er en av mange postkortlandsbyer som vi elsker med Hellas, og de lange og vakre strendene tåler sammenligning med det meste du finner i Middelhavet.
NB: Som følge av finanskrisen er prisnivået i landet mange steder sterkt redusert.
> www.apollo.no
> www.startour.no
> www.lilleput.no

4. Çesme, Tyrkia

Denne havnebyen på Tyrkias vestkyst, ikke langt fra millionbyen Izmir, er kjent for sine fine strender og fiskerestauranter. Klimaet ved Egeerhavet er også noe mer behagelig enn lengre sør. Izmir og området rundt, er ellers en gullgruve for den historisk interesserte, og her finner du blant annet noen av Middelhavets eldste bosettinger.
> www.lilleput.no
> www.nazar.no

Storby

To store idrettsbegivenheter kommer denne sommeren til å prege sine respektive byer: Sommer-OL i London og EM-sluttspillet i fotball i polske Warszawa, Poznan, Gdansk og Wroclaw og ukrainske Kiev, Kharkiv, Donetsk og Lviv. Særlig når det gjelder sistnevnte er EM en god unnskyldning for å besøke et av Europas mest spennende, men samtidig underkjente turistmål.

1. London for alltid

Byen gjør seg vakker foran det enorme innrykket av besøkende som ventes neste år. Nå trenger man strengt tatt ikke noen unnskyldning for å besøke byen som lenge var verdens navle, og senter for et imperium «der solen aldri gikk ned».
Hvor skal vi begynne å utforske den enorme byen? Vi foreslår Soho, som særlig på 60-tallet definerte byen som Europas partyhovedstad. Eller kanskje Camden Town, med sine markeder og konsertsteder? Banglatown i City og Little India (Southall) er andre områder som sier sitt om en multikulturell by i konstant endring.

Slik kommer du dit
Britisk Airways, Norwegian, SAS og Ryan Air har alle flyvninger på London.

> www.visitlondon.com

2. New York, Pittsburgh, m.m., USA

Ta et par dager i byen som aldri sover og hopp deretter på bussen videre fra New York til noen av de nærliggende byene. Flere busselskap ligger i priskrig, og det koster knapt femtilappen å ta seg til «ukjente» steder som stålbyen Pittsburgh, landets første hovedstad Philadelphia eller sågar Toronto i Canada.
Bussene er som regel meget komfortable, ofte med gratis trådløst nettverk. De stopper oftes også midt i sentrum av de ulike byene.
> www.sas.no
> www.continental.com
> us.megabus.com
> www.boltbus.com

3. Sao Paolo, Brasil

I folketall er denne megabyen mer enn dobbelt så stor som New York. Den er landets økonomiske senter, hvor man ifølge de lokale paulistanosene får ting til å skje.
Byen sammenligner seg gjerne – slett ikke uten grunn – nettop med NYC. Her finner du nemlig restauranter, natteliv, shopping og kunstgallerier i verdensklasse. I tillegg er det kort vei videre til Rio, eller vestover til de fantastiske Iguazu-fallene.
> www.sas.no
> www.lan.com
> www.airfrance.com
> www.flytap.com

4. Odessa, Ukraina

Ukraina har riktignok en del interne politiske problemer for tiden, men det bør ikke hindre deg i å besøke dette enestående landet. Kiev er spennende nok, men Odessa har noe av både det øst- og vesteuropeiske over seg som fascinerer. En noe falmet, men aldri kjedelig dronning vakkert beliggende ved Svartehavet.
> www.austrian.com
> www.airbaltic.com

Drømmereisen

De store, eksotiske reisemålene ligger mer tilgjengelig for oss enn noen gang. Ikke bare tilrettelegger stadig flere reiseoperatører reiser til fjerne strøk, men det koster ikke lenger skjorta.

1. Borneo, Malaysia/Indonesia/Brunei

Borneo er verdens tredje største øy, har et av verdens største regnskogområder og enorme områder er knapt berørt av turisme.
Her finner du et unikt og heftig dyreliv, med blant annet elefanter, sumatraneshorn, leoparder, tigre og orangutanger. Inne i regnskogen lever i tillegg store deler av befolkningen som de har gjort i hundrevis av år.

Slik kommer du dit

Wikstrøm Reiser, OrkideEkspressen, Ibsen Reiser, David reisebyrå og Noble Tours er blant operatørene som kan hjelpe deg med turer til Borneo.

2. Nubia, Egypt/Nord-Sudan

Denne regionen langs Nilen sør i Egypt og nord i Sudan besto i Middelalderen av en rekke uavhengige kongedømmer. Her har det til alle tider vært en mange stammesamfunn, ofte isolert fra omverdenen, og etter sigende skal det ha eksistert 105 forskjellige språk i området.
Etter freden mellom Nord- og Sør-Sudan har det nå åpnet seg nye muligheter for å besøke denne helt spesielle delen av Afrika.
> www.sas.no
> www.egyptair.com
> www.nubianegypt.no

3. Chile

Etter diktaturets fall i 1990 har Chile utviklet en av Sør-Amerikas mest solide økonomier. Det langstrakte landet har i tillegg en svært variert varierende natur, fra golde ørkener i nord, til vinmarker, dype fjorder, frodige skoger og snødekte høyfjell.
Atacamaørkenen er et av naturens underverker, og Santiago er blant Latin-Amerikas mest spennende byer.
> www.ibsenreiser.no
> www.espnes.no
> www.smartreiser.no
> www.jambotours.no
> www.albatros-travel.no
> www.nordmann.no

4. I Marco Polos fotspor

Historien om Silkeveien og Marco Polos reiser for mer enn 700 år siden fortsetter å inspirere oss til å reise østover, selv om politiske uroligheter og interne stridigheter har gjort det vanskelig.
Tadjikistan, som lenge var en del av det persiske riket, er i dag et av de tryggeste landene i Sentral-Asia. Dette er så avgjort landet for utendørsmennesker av alle slag, med en storslagen, omtrent uberørt natur, og hovedstaden Dusjanbe anses å være en av Sentral-Asias vakreste byer.
I oldtidsbyen Penjikent får du i tillegg et spennende innblikk i Silkeveiens betydning både for regionen og resten av verden.
> www.viktorsfarmor.dk
> www.airbaltic.com
> www.estonianair.com

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på nett

4 steder å besøke før det er for sent

Verden preges av store endringer, noen steder mer enn andre.

1. Burma

Siden kuppet i 1962 har juntaen holdt Burma i et jerngrep. Det har blant annet ført til at et av Asias fra naturens side rikeste land, har hatt en meget begrenset samfunnsmessig og økonomisk utvikling. Ting tyder nå på at makthaverne er på gli mot et åpnere og mer demokratisk samfunn, noe som sannsynligvis få store positive konsekvenser.

2. Grønland

Et varmere klima vil etter all sannsynlighet føre til store endringer i nord. I områdene rundt nordpolpunktet er det en voldsom nedsmelting av isen, som gjør at faunaen endrer seg dramatisk. Isbjørn og andre dyr er satt under sterkt press, og de gamle fangstkulturene på Grønland og nord i Canada er snart en saga blott.

3. Cuba

Det ryktes at myndighetene vil åpne for privat omsetning av leiligheter. I tillegg ser man en sped begynnelse på privat næringsvirksomhet (restaurant og overnatting), samt Castro-brødrenes betydelige alder. Derfor er det nå bare et tidsspørsmål før Cuba som vi kjenner landet blir forandret, og det er ikke godt å si hvordan.

4. Beijing, Kina

Kinas hovedstad gjennomgår enorme endringer, med et stort press på de mange attraksjonene som gjør byen til en av verdens mest fascinerende: Hutongene, parkene og de gamle bydelene der mennesker har myldret opp gjennom de mange dynastiene. Den voldsomme flodbølgen av folk fra landsbygda har allerede bidratt til betydelige forandringer, og politiske dogmer varer ikke evig, selv ikke i Kina.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken