(SIDE2): En ny omfattende test gjennomført av den amerikanske hæren, National Institute of Allergy and Infectious Diseases og Thailands helsedepartement på 16 000 frivillige i Thailand gir håp om et gjennombrudd, melder AP.

Resultatene tyder på at vaksinen reduserer smitterisikoen med mer enn 31 prosent, og dette betegnes av forskerne som et gjennombrudd.

Vaksinen er en kombinasjon av to tidligere eksperimentelle vaksiner, og testgruppen er det største som noen gang har deltatt i en prosjekt som dette.

- Dette er det første beviset på at vi kan ha en sikker og effektiv preventiv vaksine, sier Jerome Kim som ledet studien for den amerikanske hæren.

Menn og kvinner I alderen 18-30 år har deltatt i testen. Halvparten av de som deltok fikk vaksinen, mens halvparten fikk en placebovaksine. Samtlige testdeltakere fikk rådgivning om preventive tiltak mot HIV/AIDS.

Deltakerne ble testet to ganger i året i tre år. Blant de som var vaksinert ble 51 personer smittet, mens 74 personer i gruppen som ikke var vaksinert ble smittet.

Dr. Anthony Fauci ved National Institute of Allergy and Infectious Diseases advarer mot at dette ikke er den endelige redningen, men sier han er overrasket og tilfreds med utfallet.

- Det gir meg en optimisme rundt muligheten til å forbedre dette resultatet og utvikle mer effektive AIDS-vaksiner. Dette er noe vi kan klare.

Selv en vaksine som kun forbedrer marginene med bare noen prosent vil ha stor effekt. Hver dag smittes 7.500 personer verden over med HIV. I 2007 døde 2 millioner mennesker av AIDS, ifølge UNAIDS.