(SIDE2): Undersøkelser, gjennomført av University of New South Wales (UNSW) i Australia, viser at global oppvarming kan føre til at flere smittes av det dødelige hivviruset.

Det er spesielt mennesker i utviklingsland som skal være utsatt for økt smitte.

- Klimaendring vil utløse en kjede med hendelser som mest sannsynlig vil påvirke samfunnet negativt, og resultere i høyere sårbarhet til sykdommer, inkludert hiv, sier professor Daniel Tarantola ved University of Sydney, ifølge The Age.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Sprer seg til hele verden
Tarantola får støtte fra blant andre David Cooper, ved Nasjonalt Senter for i Hiv Epidemiology og Klinisk forskning.

- Klimaendring vil føre til matmangel og dårligere kosthold, og vil utsette mennesker med svekket immunsystem for større risiko for å dø av hiv, og for å bli smittet og overføre nye og uvanlige infeksjoner, sier Cooper.

Dette vil igjen utsette resten av verden for fare, da infeksjonene kan spres, noe som vi for eksempel så med SARS.

Skeptisk
Norske eksperter er derimot skeptiske til de australske ekspertenes påstander.

- Jeg mener klimaendring ikke har noen direkte innvirkning på hivepidemien. Det er derimot mulig at andre smittsomme sykdommer kan føre til økning og større spredning ved klimaendring, spesielt de som bæres via fugler og insekter, sier forskningssjef ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Grinde til Side2.

- Det kan jo også være at de som kommer fra områder hvor man ikke er spesielt opplyst få mer informasjon. Man lærer å beskytte seg, noe som kan gjøre at det blir mindre spredning av hivviruset, fortsetter han.

Generalsekretær Evy-Aina Røe er også skeptisk til hvor aktuell problemstillingen er.

- Klimaendring kan skape nye infeksjoner, som kan påvirke de som allerede er hiv-positive i en negativ retning. Det er litt søkt og et problem som ligger litt langt frem i tid, sier hun til Side2.

Hun mener det er større utfordringen man står ovenfor akkurat nå.

Tusenvis smittes hver dag
Hver dag blir omkring 16.000 smittet av hiv verden over.

I Norge ble det diagnostisert 248 nye tilfeller av hivinfeksjon i 2007. Totalt er det nå diagnostisert 3787 personer med sykdommen i Norge. 2566 menn og 1221 kvinner er hivsmittet.

Les mer: 248 smittet med hiv i fjor

Nydiagnostiserte tilfeller av hiv i denne gruppen var 77, mot 90 året før. Det er ikke mulig å si noe sikkert om tendensen med mye nysmitte er i ferd med å endre seg, ifølge Folkehelseintituttet.

Les også: Slik smitter hiv

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!