Gå til sidens hovedinnhold

- På med kondomen!

Nytt rekordnivå for HIV for menn som har sex med menn.

(SIDE2): Antall meldte tilfeller av hiv blant menn som har sex med menn ser ut til å nå rekordnivå i 2011, skriver Folkehelseinstituttet .

Torsdag 01.desember er det Verdens Aidsdag. En verdensomspennende solidaritetsdag for alle som er berørt av hiv og aids. Rundt om i hele landet blir dagen markert med ulike evenementer. Få oversikt her.

- Når det nå gjenstår én måned av 2011, tyder mye på at det vil bli påvist rundt 270 tilfeller av hivinfeksjon i år, sier Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Per 1. desember er det i år meldt 154 menn og 57 kvinner med hivinfeksjon i Norge. Menn smittet homoseksuelt er den største gruppen med 81 tilfeller meldt hittil i år. I 2010 ble det meldt 85 menn som har sex med menn med hivinfeksjon.

Vil nærme seg 100
- Dessverre regner vi med at antall meldte hivtilfeller i denne gruppen vil overgå fjoråret og nærme seg 100 tilfeller i 2011. Det betyr at det blir det høyeste antall smittete i denne gruppen i noe enkelt år. Trenden med betydelig nysmitte fortsetter og vi ser dessverre ingen tegn til at dette snur, sier Nilsen.

Flest i Oslo
- Det er en betydelig risikoatferd som ligger bak så mange nye hivpositive menn som har sex med menn. Dette er også svært mange tilfeller sett i forhold til gruppens størrelse i samfunnet, sier han. De fleste tilfellene er meldt i Oslo.

- Hadde alle brukt kondom ved analt samleie ville vi ikke hatt denne situasjonen. Vi er tilbake til der vi startet, med oppfordringen: På med kondom, gutter!

Tall viser at mens kvinnene er smittet i Norge er de fleste menn smittet heteroseksuelt i utlandet. Thailand dominerer som tidligere som hyppigste smittested.

Blant sprøytemisbrukere holder hivtallene i Norge seg på et lavt nivå med rundt 10 nye hivtilfeller i 2011.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken