(SIDE2): The National Aids Trust (NAT) mener at over halvparten av hivinfeksjoner blir avfeid som forkjølelsessymptomer. Hvis leger hadde tatt en hivtest oftere kunne man unngått ytterligere infeksjon.

Mer åpne
- Leger bør være mer åpne for å se på muligheten for at pasienten kan ha en HIV-infeksjon, mener lege Christian Jessen, som er spesialist i seksuell helse. Det melder BBC News, onsdag.

I Storbritannia er det omtrent 7000 HIV-infeksjoner hvert år og så mange som 50 prosent av disse blir trolig overført av mennesker som ikke vet at de har infeksjonen og er i et tidlig stadium.

I Norge var det 2007 248 nye tilfeller i hiv infeksjon. Totalt er det nå diagnostisert 3787 personer med sykdommen i Norge. 2566 menn og 1221 kvinner er hivsmittet. Man så en nedgang fra 2006 til 2007, noe som skyldes nedgang blant homoseksuelt smittede menn og ankomst av færre heteroseksuelt smittede innvandrere, melder Folkehelseinstituttet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Mest smittsom tidlig
I de første få ukene etter infeksjonen er det et massivt nivå av viruset i blodet og i mange tilfeller så er dette årsaken til sår hals, feber og utslett. En HIV-smittet er på sitt mest smittefarlige på denne tiden.

Etter seks uker så blir symptomene generelt færre og den smittede personen vil føle seg mer normal igjen, på tross av hiv.

En studie som er gjort i Brighton viste at 48 prosent av hiv pasienter som søkte medisinsk hjelp med tidlige symptomer på hiv ikke hadde fått en diagnose.

- Bekymringsfullt
- Dette er meget bekymringsfullt. Ofte overser leger symptomene. Dette gjør at pasienten kan bli mye sykere over lengre tid og ikke reagere like godt på behandling, mener Deborah Jack som er daglig leder i NAT.

Dette betyr også at de lettere utsetter sin partner for fare fordi de ikke har fått diagnose hiv, og kanskje har levd med den i mange år, legger hun til.

Dr. Martin Fisher, som er konsulent for HIV-medisin mener man bør forvente mer av legene.

- HIV-tester må bli mer vanlig og rutinemessig. Det er rimelig å kunne forvente at leger kan sette en slik diagnose.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE HER