(SIDE2:) Bent Hamers nye film «Hjem til jul» tar for seg noen av dem som faller utenfor den tradisjonelle julefeiringen. Vi møter blant andre et eldre ektepar som trolig har sin siste jul sammen, en far som ikke får møte barna sine og en mann som forteller elskerinnen at han likevel ikke vil forlate familien sin.

Skuespillerne i filmen er heldigere enn karakterene de spiller, og de setter pris på tradisjonene i juletiden.

Ser Disney-filmer
Trond Fausa Aurvåg spiller Paul, som er blitt forlatt av kona si og ikke får gi gaver til barna sine før i romjula. I desperasjon slår han ned ekskonas nye mann med en spade, ikler seg nissedrakt og overleverer gavene bak masken - og blir nesten forført av ekskona. Aurvåg skjønner at Paul gjør som han gjør.

- Jeg forstår at han gjør det, men jeg godtar det ikke. Jeg ville ikke gjort det selv, sier han.

Aurvåg forteller at han har et normalt forhold til jul.

- Jeg prøver fremdeles å se Disney-tegnefilmene på julaften, for å få stemningen. Tradisjonene man har blir plantet når man er barn. Jeg hadde tradisjon med å se på TV og spise pinnekjøtt, sier han.

Skuespilleren har ingen klar favoritt blant Disney-tegnefilmene på julaften.

- Men jeg liker best de gamle klassikerne, som når Donald blir forbanna på Ole, Dole og Doffen som kaster snøballer, sier han og ler.

Han mener at man ikke skal ha dårlig samvittighet for å ha en fin jul selv om det finnes folk som faller utenfor.

- Når man blir voksen tenker man at man skal slappe av med familien i jula. Og sånn skal det være. Man kan ikke deppe over at andre har det kjipt hele jula. Men kanskje man heller kan reflektere over hvor bra man har det, sier han.

HTML EMBED

Arrangerer romjulsfotball
Nina Andresen Borud har rollen som Karin, en kvinne som håper at hennes store kjærlighet skal forlate kona si. Som Aurvåg, mener Borud at vi ikke bare kan bruke jula på å tenke på alle andre.

- De fleste lider av nok-med-seg-selv-sykdom. Men det er umulig å ta på seg alles problemer og vanskeligheter. I jula prøver vi å gjøre det vi kan for å få en lykkelig jul, sier hun.

Selv er hun veldig glad i jula.

- Jeg forsøker å få den perfekte julestemningen, og da sier jeg «forsøker». Jeg lar meg rive med av tanken på om maten er ferdig og at vi må rekke kirken. Men jeg har lært å sette mer pris på familien og fokusere på tid med mine kjære, sier hun.

I romjula har hun innført en tradisjon hun gleder seg til hvert år.

- Vi inviterer alle vi kjenner til romjulsfotball. Da har vi en dag med grilling og fotball, barna mot de voksne - og barna vinner alltid, fordi de fordøyer maten mye fortere, ler hun.

HTML EMBED

Samler hele familien
Joachim Calmeyer spiller Simon. Med litt hjelp fra venner, får han flyttet kona si ned i stua, så de får feire jul ved siden av juletreet. Det er ikke mye vi får vite om Simon i filmen, men det synes ikke Calmeyer det er behov for heller.

- Hustruen ligger for døden og han demonterer sengen og får kompisene til å bære ned kona. Noe mer er det ikke nødvendig å få vite om ham. Man skjønner at de har levd et langt liv sammen, sier han.

Også Calmeyer har en fast juletradisjon han holder fast ved.

- Hvert år samler jeg barn og barnebarn i leiligheten min i Oslo og har en skikkelig julemiddag en uke før jul. På julaften er de spredd for alle vinder, så det er sjeldent vi er samlet alle sammen. Så i stedet samler jeg alle en uke før, hvor vi veksler gaver og spiser julemiddag, sier han.

HTML EMBED