HTML EMBED

(SIDE2:)Hjem til jul - Norge, 2010. Regi: Bent Hamer. Med: Trond Fausa Aurvåg, Fridtjov Såheim, Reidar Sørensen, Ingunn Beate Øyen, Nina Andresen Borud, Tomas Norström, Joachim Calmeyer, Kai Remlov, Cecilie Mosli, Igor Necemer, Nina Zanjani, Henriette Steenstrup, Gard Eidsvold, Robert Skjærstad, Levi Henriksen

Aldersgrense: 11 år

Når julelysene tennes, huset lukter julemat og pakkene venter under juletreet, samles familien rundt middagsbordet og nyter hverandres selskap. I hvert fall hos mange. Men ikke alle har en slik jul. Noen faller utenfor. Det er disse personene som er i fokus i «Hjem til jul».

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Vi møter blant annet en far som ikke får gi barna sine gaver, en uteligger som prøver å få råd til toget hjem og en mann som forteller elskerinnen at han likevel ikke vil forlate kona.

Men her er også håp: Den unge gutten som helst vil tilbringe jula med sin store kjærlighet, flyktningene som venter barn og det eldre ekteparet som bare vil være sammen.

«Hjem til jul» er basert på Levi Henriksens novellesamling «Bare mjuke pakker under treet». De ulike historiene er fint knyttet sammen i filmen, slik at man får en følelse av helhet. Alle historiene fungerer godt, både enkeltvis og sammen.

Det er både humor og alvor i historiene, og dette skaper en fin balanse. Vi er milevis unna julekomedier som «Alene hjemme» og «Hjelp, det er juleferie», men det blir på ingen måte tragisk eller overdrevet trist.

Filmen er spekket med gode skuespillerprestasjoner. Det er umulig å ikke bli rørt av Reidar Sørensen som uteliggeren Jordan eller Joachim Calmeyer som den eldre ektemannen Simon. Trond Fausa Aurvåg viser at han takler både komikk og alvor som den forsmådde ektemannen som vil se barna sine. Nina Andresen Borud og Tomas Norström overbeviser som elskerinne og utro ektemann. Jessica Pellegrini er riktignok bare så vidt med i én scene, men hun klarer likevel å fortelle en hel historie om kvinnen som oppdager mannens utroskap.

Bent Hamer har laget en film som varmer, tross sitt dystre tema. Han har ikke laget en julefilm av det nostalgiske slaget, men han klarer likevel å vekke julegleden i publikum. Filmen stresser aldri framover og holder et behagelig tempo hele veien. Det blir aldri kjedelig - tvert imot kunne filmen gjerne vært enda lenger.

Det er godt med en julefilm som klarer å gi deg julefølelse helt uten syngende snømenn eller lattermilde julenisser. Ikke et vondt ord sagt om tradisjonelle julefilmer, men dette er noe helt annet. Her får vi servert vonde skjebner som gir håp og som skaper julestemning på sine egne måter.

«Hjem til jul» passer for de fleste publikummere. Alle vil kunne kjenne seg igjen i noe i filmen. Man går ut av kinosalen med et smil om munnen, og man vil sette litt ekstra pris på jula med familien etterpå.