(SIDE2): Det er lett å skylde på T-banen eller alle de syke menneskene som har hostet mens du har vært i nærheten når du blir syk, men visste du at grunnen til at du er syk like gjerne kan skyldes leiligheten eller huset du lever i?

Ifølge helsenettsiden Prevention er det imidlertid mye du kan gjøre med saken, ved hjelp av små og enkle grep.

Bytt filtre

Om du har vifter, aircondition eller varmepumper hjemme burde du skifte filtre i mekanismene en gang i året. Om det blir glemt kan filtrene som egentlig skal fange giftige stoffene ende opp med å sende de ut i leiligheten i stedet.

Støvsug sakte

Det å støvsuge er viktig, men om du støvsuger med for raske bevegelser vil du faktisk ende opp med å virvle opp mer støv enn det du faktisk suger opp. Når støvsugerposen er blitt full bør du ta støvsugeren ut for å bytte den, ettersom det kan komme bakterier som salmonella og E. coli fra støvsugerstøvet og ut i lufta.

Skru på viften

Bruk alltid baderomsviften når du har muligheten. Det å bruke viften mens du dusjer vil føre til mindre fuktighet i rommet, og igjen eliminere sjansene for mugg. Mugg kan faktisk føre til både rennende nese, kløende øyne og en følelse av å være kortpustet. Dessuten kan det forsterke bivirkningene av allergi og astma.

Giftig vaskemiddel

Både vaskemidler og luftfriskere kan inneholde en rekke av giftige ingredienser. Flere av de ingrendiensene kan føre til kløe og annen irritasjon. Det finnes tryggere måte å holde huset ditt luktende godt, som for eksempel å koke sitronskall eller andre urter. Internett har også en hel haug av enkle oppskrifter til hjemmelagde vaskemidler du kan lage på egenhånd, helt uten giftige stoffer.

Vask kjøkkenkummen

Det er utrolig hvor mange bakterier som kan formere seg i det fuktige miljøet i kjøkkenvasken din. Om det går lang nok tid kan disse bakteriene forflytte seg fra kjøkkenvasken til oppvasken og maten du lager. For å utrydde bakteriene bør du klore kjøkkenvasken omtrentlig en gang i uka. Spesielt den lille metallsilen som sørger for at det kun er vann som renner ned i avløpet er utsatt for bakterievekst.

Vask dørmatten

Det er ikke bare kjøkkenvasken din som inneholder mye bakterier, også dørmatten utenfor utgangsdøra inneholder mye bakterier. Nyere undersøkelser viser faktisk at 96% av skoene vi bruker inneholder bakterier som kan føre til trøbbel med magen. For å stenge bakteriene ute av leiligheten bør du spraye dørmatten med desinfiserende spray og ta av deg skoene før du går inn i leiligheten.

Rengjør kjøleskapet

Overraskende mange kjøleskap skaper såpass med fuktighet at det fort kan danne seg mugg mellom listene i kjøleskapsdøren, og dermed blir det viktig med ordentlig rengjøring. Det hele kan imidlertid løses ved hjelp av en klut og en klorløsning en gang i uka.