Gå til sidens hovedinnhold

Går rett Hjem

Likte du «Himmelblå», vil «Hjem» være din nye søndagsserie.

Hjem
NRK1
Søndager

Annika (Jannike Kruse) er datter av den lokale countryhelten Leif Åge (Jan Grønli) i Vestfossen, en farsfigur med særdeles store mangler. Da den loslitte sjarmør havner på sykehuset med alvorlige hjerteproblemer, avslører han for datteren at hun har to halvsøstre i bygda. Den ene er Oda (Heidi Ruud Ellingsen) , som skal ta over bygdas største gård og den andre er Trine (Kaia Varjord), topplangrennsløper. Med andre ord to av bygdas store døtre.

Og som i sitt liv ellers overlater den ansvarsløse countryhelt hele søsterfloken til Annika, som både føler forakt, fortvilelse og forpliktelse til på sett og vis opplyse de to intetanende kvinnene om slektskapet.

Avsløringen får store følger for de tre kvinnene som på ulike måter opplever at livet deres blir snudd opp ned.

«Hjem» søker å tråkke i fotsporene til suksessen «Himmelblå» i den forstand at det er sterke rollefigurer som bærer historien og ikke plottet i seg selv som er viktigst.

Seriens tre sterke kvinneskikkelser i Jannike Kruse (Annika) , Kaia Varjord (Trine) og Heidi Ruud Ellingsen (Oda) skaper med sine persontrekk mye av spenningen når Leif Åges avsløring begynner å påvirke ikke bare dem selv, men også dem rundt dem. Alle tre leverer sterke prestasjoner, men særlig Kruse er spesielt god. Som den rådville storesøsteren og tobarnsmoren som får farsarven tredd nedover hodet, har hun minst sterke karaktertrekk å spille på. Men Kruse formidler både raseri, sorg og humor i sin tolkning av Annika.

Annet som fryder er samspillet mellom Gisken Armand og Kaia Varjord som henholdsvis ambisiøs langrennsmanager og mor og topptalentet med en noe snever virkelighetsoppfatning.

Countrytemaet, som går gjennom serien, virker noe påklistret, ettersom den ensomme rytter som rir inn i bygda og bokstavelig talt sår sine frø, vel egentlig alltid har vært en del av lokalsamfunnet. Men det fungerer greit i og bidrar til seriens humor.

Heimstaddiktning, som i bredeste forstand denne serien er, er alltid vanskelig på TV og film. Ikke minst når det skal presses store følelser på det solide og jordnære som likevel skal virke troverdig. Her balanserer man noen ganger vaklevorent, spesielt når Annika skal fortelle sin halvsøster om hennes opphav. Men det viktigste er likevel at serieforfatterne har klart å skape en hverdagsintrige vi henger med på fra første stund.

Ut fra seriens to første episoder som denne anmeldelsen bygger på, er det stor sannsynlighet for at «Hjem» vil bli svært mange nordmenns nye søndagsserie.

Undertegnede ser i alle fall fram til se hvordan Annika, Trine og Oda ikke bare skal stå imot bygdedyret, men også finne en felles plattform i hverandre.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken