(SIDE2:) For en uke siden kunne Sandra Yvonne Willassen endelig reise hjem fra sykehuset. Nå er hun på bedringens vei etter å ha blitt dødssyk som følge av å ha tatt tatovering hjemme hos en kamerat.
- I dag er det første gangen jeg går uten plaster, og beinet ser ti ganger bedre ut. Det er kjempeherlig, og jeg kan holde hånden over uten at det gjør vondt. Før kunne jeg jo ikke gå på det, men nå er alt bedre. Jeg er glad for at jeg slapp å kappe av beinet, sier 22-åringen til Side2.
17. juli ble Sandra ble innlagt på Haugesund sykehus. Hun hadde få dager tidligere tatt en tatovering hjemme hos en kamerat, og begynte etter kort tid å bli rød rundt tatoveringen. Dette utviklet seg til et alvorlig sår, og til slutt kunne hun ikke stå på beinet. Hun fikk beskjed av legene om at det kunne være dødelig.
Bakgrunn: - Jeg ble skikkelig skremt
(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)
På bedringens vei
Etter antibiotikakur og operasjon, kunne Sandra reise hjem fra sykehuset forrige torsdag.
- Etter en stund ble såret finere. Men jeg måtte gjennom en operasjon og fjernet mye hud. Nå ser det greit ut, og huden har begynt å gro. Jeg er blitt mye bedre og huden begynner å få nytt vev, sier Sandra.
- Men jeg kommer nok til å få merker, og tatoveringen ser ikke akkurat vakker ut, sier hun og ler.
Samtidig påpeker hun at hun er glad det gikk såpass bra, men at hun håper at andre lar seg skremme fra å la seg tatovere hjemme.
- Det er mange som er blitt skremt, og sagt at de tenkte på å ta en hjemmelaget tatovering, men gjør det ikke når de så hva som hadde skjedde med meg.
Sandra påpeker at hun håper folk velger å oppsøke profesjonelle hvis de skal la seg tatovere.
- Sjeldent alvorlige tilfeller
Smittevernlege Lars Holst Larsen ved Helse Fonna sier til Side2 at det er sjeldent de får inn pasienter som har fått skader som følge av hjemmetatovering. Han mener likevel at folk bør tenke seg om når det gjelder kroppskunst.
- For det første bør man tenke over det å ta en tatovering i det hele tatt. Et bilde på veggen kan du kaste når du går lei, en tatovering er på livstid. Det er ikke sikkert du synes det er like fint om fem til 20 år. Dette er den ikke-medisinske risikoen, sier Larsen.
Når det gjelder den medisinske risikoen ved tatovering, er det to ting som utgjør risiko.
- Den ene er at det kan overføres virussykdommer, og da er det i hovedsak snakk om tre sykdommer. Det er hiv og hepatitt b og c. Det er noen som har dette i blodet sitt og når man tatoverer en person, og deretter ikke tar hygieniske forholdsregler, overføres smitte lett. Det er heller ikke alle som har disse sykdommene som vet at de er smittefarlige. Dette er sykdommer som overføres lett via blodet.
Larsen mener at personer som tatoverer hjemme ofte ikke kan nok om smittevern, og det å hindre overføring av sykdommer.
- Det andre er at man kan få bakterielle sykdommer, som for eksempel streptokokker. I verste fall kan det være voldsomme og dødelige sykdommer. Og noen kan få kjøttetende bakterie, men det er svært sjeldent. Hun som var innlagt (Sandra Yvonne Williassen red.anm.) var ikke blant det verste, det kan gå enda verre.
Sandra fikk beskjed om at hun blant annet hadde fått streptokokker som følge av sin tatovering. Larsen forklarer at det er en naturlig del av bakteriefloraen.
- Streptokokker er en av de vanligste bakteriene som finnes i miljøet, man kan for eksempel ha det i halsen uten nødvendigvis å bli syk. Men det kan også gi mye infeksjoner, sier han og påpeker:
- Jeg synes folk skal betenke seg når det gjelder tatoveringer. I praksis er det ikke mulig å fjerne det uten at det etterlater skjemmende arr. Man må regne med å ha det på livstid, det er mitt hovedbudskap. Ellers er ikke risikoen stor for å få noen sykdom, men det kan skje.