(SIDE2:) For få dager siden tok 22-åringen en tatovering hjemme i stua til en kamerat. Siden 17. juli har hun ligget på Haugesund sykehus. Stadig flere velger å la seg tatovere hjemme. Nå advarer Sandra Yvonne Willassen og tatovører.

- Jeg hadde en tatovering hvor det sto «Lita», navnet til en venninne jeg ikke har kontakt med lenger. Så jeg ønsket å dekke over denne tatoveringen med en ny. Jeg gikk til en kamerat som hadde fått tak i utstyr. Jeg godtok at jeg trolig ikke fikk verdens fineste tatovering, men jeg ønsket å fjerne et navn som har irritert meg, sier Sandra til Side2.

Hun fortalte først sin historie til Haugesunds Avis – med håp om å skremme andre slik at de ikke opplever det samme.

Ble litt rødt
Både da Sandra tatoverte seg hos kameraten, og dagen etter gikk det fint. Men etter to dager merket hun at det begynte å bli rødt rundt den nye kroppskunsten. Det hadde hun ikke opplevd tidligere.

- Jeg ble rød, og merket lignet som når man har brent seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Etter ytterligere to dager ble det mer og mer rødt rundt tatoveringen, og Sandra fikk problemer med å gå. Hun gikk til legevakten og ble satt på antibiotikakur. En dag senere var hun på besøk hos moren sin, som så på beinet, men de fant ut sammen at det ikke var altfor ille da. Men bare få timer etter denne konklusjonen begynte såret å bli alvorlig. Tatoveringen var trykket ned i huden, og det kom væske ut av såret.

Ble redd
Sandra dro nok en gang til legevakten, hvor det denne gangen ble tatt blodprøver.

- Da ble jeg sendt direkte til sykehuset. På kveldstid fulgte jeg med på legene, og hva de sa. Jeg ble nervøs da jeg overhørte at de snakket om operasjon. Jeg hørte også at de sa at de aldri hadde sett noe lignende. Jeg måtte derfor spørre en av legene om det var dødelig. Og han svarte ja.

Sandra ble alvorlig skremt, og fryktet både operasjon og amputasjon, forteller hun. 22-åringen ble lagt på isolasjon og får fortsatt behandling.

- De vet ennå ikke helt hva det er. Men de tror det er streptokokker, som er mindre farlig nå. Det er ikke lenger dødelig, sier Sandra.

Hun understreker at hun kommer til å bli frisk, men at det vil ta tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Jeg har valgt å fortelle om dette for å skremme andre. Gå heller til et studio der de har peiling, og hvor det er hygiene, ting er sterilt og du får det du vil ha.

Har du opplevd noe lignende? Send oss din historie.

Advarer mot hjemmetatovering
Onsdag skrev Side2 om at stadig flere velger å tatovere seg hjemme, ifølge den svenske avisen Dagens Industri. I Sverige ser de en økende trend med at folk kjøper en såkalt startpakke over internett og tatoverer seg hjemme framfor i studio.

Dette er heller ikke uvanlig i Norge.

- Vi har mange som kommer innom med tatoveringer de har laget hjemme, gjerne på kjøkkenet til en kompis. De vil fikse på ting, og rettet på det som ikke ser bra ut. Dette er ganske så utbredt. Norsk Tattoo Union jobber mot dette, men det er ikke så mye å få gjort heller, sier Katrine Lund ved Lucky 7 Tattoos i Oslo.

Hun forteller at det er flere nå enn for noen år siden som velger hjemmetatovering, og tror det skyldes at det er lettere å få tak i utstyr.

- Det er mer tilgjengelig på nettet, og flere vet om det og tenker det er en god idé. Det er ikke vanskelig å få tak i utstyr selv. Mange nettsider selger uten å be om noe som helst dokumentasjon på at man er tatovør.

Lund advarer mot hjemmetatoveringer, og sier at det kan være livsfarlig. Hun understreker at det er stor fare for overføring av smittsomme sykdommer, og blodoverførbare sykdommer.

- De som driver hjemme kan ofte ikke nok om sterilisering og det å holde utstyret reint. Da er det stor fare for sykdom.