(SIDE2): Det er ikke lett å forstå seg på kroppens finjusterte maskineri. Den britiske avisen Daily Mail har laget en smørbrødliste over ulike funksjoner du enten kan avskrive som myter eller ta for virkelige fakta.

FAKTA: Du kan ikke kile deg selv
Når leger undersøker en kilen pasient, plasserer de pasientens hånd over deres egen for å unngå at det kiler for mye.

Dette fungerer fordi uansett hvor kilen du er så klarer du ikke å kile deg selv. Det er fordi hjernen din fokuserer på hva som foregår der ute i verden for å forhindre viktige signaler fra å drukne i et endeløst følelsesspinn. For eksempel så er det usannsynlig at du kjenner strukturen på sokkene dine, men du vil merke at noen klapper deg på skulderen.

Når legen holder pasientens hånd over sin egen vil det ikke kile fordi pasienten tror det er hans egen hånd.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

FAKTA: Å se på et fotografi er vanskeligere enn å spille sjakk

Da dataforskere først begynte å lage programmer med menneskelige evner fant de ut at det var ganske lett å få datamaskinene til å følge logikk og komplekse mattestykker, som de som behøves i sjakktrekk, men veldig vanskelig å få dem til å finne ut av hva de så i et visuelt bilde.

Dagens beste dataprogrammer kan slå hvilken som helst sjakkmester, men en hvilken som helst guttunge slår topprogrammene i hvordan man forstår den viseuelle verden. En av grunnene er vanskeligheten i å identifisere individuelle objekter.

MYTE: Du bruker bare ti prosent av hjernen
Selv om halvparten av verdens befolkning tror dette er fakta, bruker du i realiteten hele hjernen din hver eneste dag. Sannheten er at studier av hjerneaktivitet viser at til og med helt enkle oppgaver produserer aktivitet gjennom hele hjernen.

FAKTA: Gjesp vekker opp hjernen
Vi assosierer gjesping med at vi er trøtte og kjeder oss, men i virkeligheten er det en oppkvikker for hjernen.

Handlingen i seg selv utvider luftrøret, noe som åpner for luft inn i lungene og oksygen til blodet. Dette gjør oss mer årvåkne.

Se på gjesping som kroppens forsøk på å nå maksimum årvåkenhet i situasjoner som krever det. Gjesping smitter, uten at man vet hvorfor. Gjesping er ikke smittsomt hos andre pattedyr, men evnen til å gjenkjenne et gjesp er temmelig generell. Hunder reagerer for eksempel med å gjespe i stressende situasjoner. De gjør det for å roe ned andre.

MYTE: Blinde hører bedre
I tester er ikke blinde bedre til å høre svake lyder, men blinde har bedre hukommelse. Siden de ikke har bilder de kan lagre, er de desto mer avhengig av hukommelsen som har ansvar for å lagre informasjon om miljøet.

Blinde gjør det også bedre i språktester, inkludert forståelse av setninger og å presisere kilden til lyder, som muligens er en annen måte å holde styr på hvor ting er. Det virker også som blinde klarer å forbedre disse evnene ved å dra nytte av den ekstra plassen i hjernen som ikke blir brukt til synsinntrykk.

FAKTA: Dataspill gjør deg til en multitasker
Den moderne verden er full av non-stop action, øyeblikkelige meldinger, e-post, videospill og alt skjer på en gang. Hvis du er over 30 år, har du muligens fundert over hvorfor ikke unge mennesker blir overveldet av all stimulien. Hjernene deres er trent opp til å hanskes med all informasjonen.

En god måte å trene opp hjernen på er å spille videospill hvor du må følge med og reagere raskt.

MYTE: En stor hjerne gjør deg mer intelligent
Størrelsen på hjernen reflekterer ikke intelligensen din. Einsteins hjerne var dog ikke større enn en hjernen til en gjennomsnittsperson. Allikevel foreslår forskning at intelligensen din beror på synapsen, kløften mellom hjernecellene, blir formet. Synapsen vokser og krymper gjennom barndommen og ungdomstiden og mønsteret kan påvirke intelligensen.

FAKTA: Trening er bra for hjernen
Glem sudoku og kryssord, det er fysisk aktivitet som holder hjernen frisk.

Etterhvert som sirkulasjonssystemet ditt eldes, vil blodtilførselen til nervecellene, eller hjernecellene, sulte dem for den oksygenen og den glykosen de trenger. Normal fysisk aktivitet øker antall små blodårer i hjernen (kapillærer) og tilfører mer glykose og oksygen til nervecellene.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE HER