Gå til sidens hovedinnhold

Spis deg smart

Uten mat og drikke duger helten ikke ...

(SIDE2): Uten mat og drikke duger helten ikke - dette er jo en kjensgjerning, men likevel noe de fleste av oss ikke har god nok kunnskap om. Maten vi spiser, når vi spiser og måten vi spiser på i dagens samfunn er snarere for uvaner å regne.

Lær mer om hvordan du kan trene hjernen din i Hjerneklubben

Spis riktig
Visste du at ved riktig eller feil mat varierer hastigheten i de elektriske impulsene i hjernen vår mellom fattige 15 km/t til hele 240 km/t? Maten vi spiser – eller snarere ikke spiser – sørger nemlig for å isolere hjernens høyhastighetsbredbånd (axon), slik at vi kan tåle maksimal hastighet. Men, uten riktig mat blir hjerneaktiviteten redusert til gangtempo. At vi blir til det vi spiser er derfor sant – også for hjernen vår og læring. Og at matvanene påvirker hvor flinke vi blir til å forstå, mestre og lære nye ting er jo derfor heller ingen bombe.

Tygg deg til bedre resultater
Men mat og drikke dreier seg ikke bare om mat og drikke i seg selv. I forbindelse med læring, presterer nemlig noen mennesker best når de kan stimulere munnen sin på en eller annen måte. Det kan være alt fra tyggegummi, til snacks eller forskjellige små-matretter.

Behov for munnstimulans
For noen barn kan derfor det å tygge tyggegummi i skoletimene være viktig for at de skal konsentrere seg og lære. Det samme kan gjelde for voksne. Faktisk kan det ofte være en kombinasjon av vår kinestetiske og gustatoriske (munn) sansekanal som spiller i lag. Du har kanskje lagt merke til folk som har en tendens til å ta seg til munnen mens de tenker eller konsentrerer seg? Eller, kanskje du kjenner noen som automatisk begynner å bite negler i enkelte situasjoner? Andre kan knapt nok tenke en klar tanke uten å ha kaffekoppen innen rekkevidde! Her er det vår gustatoriske sans – vårt behov for munnstimulans – som får en finger med i spillet.

Hvordan er du selv? Foretrekker du å ha noe å tygge eller drikke på når du skal lære, jobbe eller konsentrere deg?

Doble hukommelsen din på en uke? Det og mye mer får du som medlem i Hjerneklubben

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken