Gå til sidens hovedinnhold

Hjernen vil ikke bruke penger

Vi shopper som aldri før. Men hjernen vår vil helst ikke betale.

(SIDE2): I det øyeblikket du bestemmer deg for å kjøpe noe, skjer det forandringer i hjernen.

Forandringene er så markerte at det lett kan oppdages ved hjerneskanning.

Trist av pengebruk
Og nettopp dette har amerikanske forskere fra Standford University testet ut. De skannet hjernene til flere personer mens de så på bilder av fristende gjenstander og prisen på disse. Deretter skulle de bestemme om de ville kjøpe varen eller ikke.

Deltakerne fikk ikke se prisen med en gang, slik at de så varen før de fikk vite hvor mye de måtte betale for den.

Resultatet viser at du bruker ulike deler av hjernen når du bestemmer deg for å kjøpe gjenstanden og når du gjør deg klar til å betale. Hjernen liker rett og slett ikke å bruke penger.

Forskerne sier, ifølge BBC News, at shopping derfor blir en avveiing mellom gleden ved å handle og smerten ved å betale.

Studien viser også hvorfor det er lettere å kjøpe mer med kredittkort enn kontant: Smerten ved å betale blir ikke like høy når vi ikke faktisk ser pengene forsvinne.

- Funnene kan hjelpe oss med å forstå atferdsmessige uregelmessigheter, som forbrukerens voksende tendens til å overbruke og ikke spare når de handler med kredittkort fremfor kontant, skriver forskerne.

Bruker mer penger
At vi bruker mer penger nå enn før, er det ingen tvil om. Tall fra oktober i fjor viser at detaljhandelsbutikkene omsatte for 7,9 prosent mer enn i oktober året før, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Men hva er det egentlig vi liker å shoppe?

SSBs forbruksundersøkelse fra 2006, viser at hver husholdning i gjennomsnitt bruker 37 754 kroner til mat og alkoholfrie drikkevarer og 9967 kroner til alkoholdrikker og tobakk per år. Vi bruker 15 552 kroner på klær og 2387 kroner på sko. I tillegg går 20 996 kroner til møbler og husholdningsartikler, 29 629 kroner til kjøp av transportsmidler, 2118 kroner til IT-utstyr, 1333 kroner til film, CDer og lignende, 5839 kroner til aviser, bøker og skrivemateriell og 6609 kroner til ferieturer.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot