Gå til sidens hovedinnhold

Derfor tenner kvinner på menn i uniform

Grunnen til at vi drømmer om brannmenn og pirres av matros-luer ligger i hjernen.

Brannmenn, politi, kongens grønnkledde eller marinens stramme karer. Svært mange kvinner kjenner det kile litt ekstra i magen nå de ser en av de uniformerte mannfolka.

Men hvorfor? Videnskab.dk har undersøkt saken, og kommet frem til at det hele er ganske enkelt.

Den eldre pattedyrhjernen

Psykologiprofessor Henrik Høgh-Olsen ved Aarhus Universitet mener fascinasjonen for uniformer har å gjøre med den mer primitive delen av hjernen, den delen som har med den eldre pattedyrhjernen å gjøre.

- Uniformen er et symbol på makt og status. Vi mennesker er kodet til å legge merke til slike stimuli, ettersom vi er en sosialt hierarkisk art, sier Høgh-Olsen.

Kvinner legger i stor grad vekt på å finne en mann som har ressurser og status, ettersom en slik mann evolusjonistisk sett er bedre til å ta vare på avkommet sitt.

- Jo høyere status, jo større mulighet har vi for å få våre behov oppfylt.

LES også: 6 helsefordeler med orgasme

- Ulogisk

Høgh-Olsen sier derimot at en slik «uniform tilsvarer makt»-oppfattelse er foreldet.

- Det ligger en gammel forestilling om at de har makt, bak det hele. Når vi tenker over det, kan vi skjønne det er ulogisk.

Han peker på at det også er tidspunkter en kvinne synes en uniformert mann er mest attraktiv.

- Når kvinner har eggløsning har de sannsynligvis en større tendens til å falle for det som symboliserer makt, som en uniform.

Det igjen har med behovet for å finne en skikket far til et eventuelt avkom.

Og menn føler seg mere attraktive overfor kvinner, når de er i uniform. Flere politimenn nettstedet har snakket med, sier de ofte opplever å bli kløpet i rumpen eller få tilbud av kvinner, når de er i uniform enn når der er i sivil. Og har de i tillegg en hundevalp med seg, er interessen enorm, forteller Knud Madsen.

Ikke alle uniformer

Hundeføreren hadde med valpen Roben for opplæring, og forteller om stor respons fra kvinner.

- Å gå i uniform og med en hundevalp er et kapittel for seg selv. Da fikk jeg mange tilbud, sier han – og legger til at også kona var fornøyd da han trakk i uniform.

Men det finnes unntak fra uniform-regelen: postmenn, trikke- og togførere har ikke noe makt, som i at de kjemper mot noe eller noen, og er dermed ikke attraktive for kvinner i så måte.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken