Gå til sidens hovedinnhold

Ingen oppvask om «Hjernevask»

- Programmet til Harald Eia har vært veldig viktig, sier forskningsminister Tora Aasland (SV).

- Programmet til Harald Eia har hatt en positiv virkning. Folk flest har nå en mening om hva forskere holder på med. Det tror jeg ingen har vondt av, sier ministeren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun avviser kritikken fra Fremskrittspartiets Tord Lien, som i forrige uke hevdet at norsk forskning har fått svekket tillit etter Harald Eias «Hjernevask»-programmer. Han sa at norsk forskning er politisert, lite internasjonalt relevant og preges av dårlig formidling.

- Jeg ønsker ikke å ta stilling til denne påstanden, sier Aasland og spør seg hvordan det faglig vil bli oppfattet dersom hun gjør det. Onsdag svarer hun på spørsmål om saken i Stortingets spørretime.

Viktig program
- Jeg vil i utgangspunktet si at programmet til Harald Eia har vært veldig viktig både for den forskningspolitiske debatten og for forskningsdebatten. Mange av de som har vært med i programmet har erkjent at det er viktig å snakke bedre sammen på tvers av faggrupper. Programmet har satt søkelys på at dette ikke ble godt nok gjort, for eksempel når det gjelder forholdet mellom samfunnsvitere og biologer, sier forskningsministeren.

- Men jeg tror heller ikke at det hadde vært så vanskelig å lage det motsatte programmet, at det var biologer som ikke helt hadde kunnskap om hva samfunnsforskere hadde funnet ut. Dette kan slå begge veier, sier Aasland.

- Både jeg, regjeringen og Stortinget har jo nettopp oppfordret til tverrfaglig forskning, poengterer hun.

Selvmotsigende
Hun stiller seg undrende til kritikken fra Fremskrittspartiets Tord Lien.

- Han prøver å utfordre meg til å gripe inn ved å påstå at programserien har svekket tilliten til forskningen, og da spesielt kjønnsforskningen. Min umiddelbare reaksjon er at Frp i flere sammenhenger har anklaget oss i regjeringen for å gripe for mye inn i forskningen, fordi partiet mener at forskningen skal være fri, sier hun.

- Men nå vil Frp plutselig at jeg skal gripe direkte inn i forskningen som foregår. Da er det prinsippløst, for da forsvarer de i realiteten også eventuell forskning som passer dem selv. Det blir selvmotsigende når Frp ber meg gripe inn nå, fordi fjernsynsserien har vist noe som han da ikke liker, tilføyer hun.

- Litt humoristisk vil jeg legge til at min del av Kunnskapsdepartementet ledes av meg som en sosiolog og min statssekretær som er biolog. Riktignok er det politikk vi driver med, men vi samarbeider aldeles utmerket selv om vi altså har forskjellig bakgrunn, sier Tora Aasland. (ANB)

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken