Gå til sidens hovedinnhold

- Norge kan få æreskultur

Og det på så lite som én generasjon, mener amerikansk forsker i «Hjernevask».

(SIDE2:) Harald Eia fortsetter sin jakt på svaret om det er arv eller miljø som får oss til å oppføre oss som vi gjør.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

I denne ukas episode dreier det seg om vold, hevn og temperament. Eia vil blant annet ha svar på om det er slik at noen kulturer er mer voldelige enn andre, og hvorfor det eventuelt er slik.

Æreskulturer
Han ser på voldsstatistikker og kommer fram til at det virker som at det spesielt er folk fra «æreskulturer» som fort tyr til vold.

Hedda Giertsen, professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo, mener at en slik forståelse kanskje bygger på kommunikasjonsproblemer.

- Det finnes jo hissige folk i mange land, finnes jo hissige folk i Norge også, sier hun i programmet. Hun mener nordmenn misforstår når vi oppfatter noen kulturer som mer hissig.

- Finnes hissige folk i mange land. Det er ikke meningen å være hissig, det er bare en måte å snakke på. sånn at Vi opplever det som hissig, pågående og kanskje aggressivt og vemmelig. Men det er kanskje ikke ment sånn og kanskje de forventer at du skal svare like sterkt tilbake, påpeker hun.

Kultursjokk
Mens vi i Norge kanskje først tenker på kulturene i Midtøsten som «æreskulturer» har den amerikanske forskeren Richard Nisbett undersøkt en helt annen æreskultur.

Han er selv født og oppvokst i Texas i de amerikanske sørstatene, og fikk et kjempe kultursjokk da han som ung student flyttet til Boston i nord.

En av sosialpsykologens første oppdagelser var at folk fra middelklassen i nordstatene dreper ikke hverandre.

- De gjorde de nemlig der jeg kommer fra, forteller han i programmet.

Lærer opp ungene
I deler av sørstatene er det fire ganger så mange drap per 100.000 innbygger som i nordstatene, og drap som skyldes krenkelser var overrepresenterte i statistikken.

Han har blant annet funnet ut at sørstatsforeldre lærer ungene sine helt andre holdninger til vold.

- Hvis barnet ditt kommer hjem og forteller at noen mobber ham på skolen, vil siviliserte nordstatsforeldre si at man burde løse problemene med ord eller si fra til læreren, mens sørstatsforeldre ville sagt «bank opp den ungen, eller så blir det bråk», sier han og påpeker at sørstatene viser seg som en typisk æreskultur.

Ville gått fort
Nisbett mener at det er to forutsetninger for at en æreskultur skal oppstå: Mangel på politi og rettsstat og at folk livnærer seg ved å ha dyr på beite.

Eia ønsker å få vite om Norge kunne utvikle en slik æreskultur hvis vi av en eller annen årsak mistet politiet og myndighetene.

- Jeg vil gjette på at det ville skjedd ganske kjapt. Dere ville fått en æreskultur i løpet av bare én generasjon eller kanskje bare noen år hvis forholdene lå til rette for det, mener Nisbett.

«Hjernevask» er du på NRK1 mandager klokken 22.30.