Gå til sidens hovedinnhold

Tør ikke møte Eia

Svensk forskere vil ikke stille opp i en svensk versjon av «Hjernevask».

(SIDE2:) I fjor skapte Harald Eia rabalder med sitt program «Hjernevask». Her møtte han både norske og internasjonale forskere som snakket om arv og miljø. Flere av de norske forskerne sa i ettertid at de følte seg lurt.

Les mer:
- Vil ikke ha barn med meg
- Norge kan få æreskultur
Ingen oppvask om «Hjernevask»
PFU frikjenner Eia

Eia drømmer om å selge konseptet til utlandet, og har blant annet vurdert det svenske markedet. Men Dagbladet har snakket med svenske forskere som sier at de ikke ville stilt opp i programmet.

Isabelle Dussauge, forskerassistent ved institutt for tematiske studier ved Universitetet i Linköping, sier at hun synes konseptet har feil innstilling og at hun vil advare kolleger mot å stille opp. Kjønnsforsker Janne Bromseth mener at de norske forskerne ble uetisk behandlet.

Eia tror han vil klare å finne forskere som vil stille opp, hvis det skulle bli aktuelt. Han sier til Dagbladet at han ikke er overrasket over at forskerne de har snakket med er negative.

- Det svenske kjønnsforskningsmiljøet er knallhardt og mye mindre åpent enn det norske. Isabelle Dussauge hater prosjektet, men hun representerer et ekstremt forskningssyn som anser biologiske perspektiver som undertrykkende, sier han til avisen.

Mer fra SIde2? Sjekk forsiden her!

Kommentarer til denne saken