Et relativt ukjent fenomen på internett, der folk flest er redd for trojanere, virus og nettsvindel, er det som kalles «hoax». En hoax er i de fleste tilfeller en spøk som spres med e-post som forsøker å advare deg mot et eller annet forferdelig som er i ferd med å skje som du må passe deg for.

«Passer på deg»
Ofte advares det mot kjempefarlige filer du aldri må tenke tanken på å åpne. Andre ganger er det kanskje en advarsel mot at du kan få virus ved å akseptere andre som kontakter på MSN Messenger.

Virkemidlene som blir benyttet varierer mye. Noen ganger er det bare en ren påstand, mens andre ganger blir det henvist til store teknologibedrifter eller medieselskaper som etter sigende mener at dette er det skumleste som noen gang har skjedd. Som regel er dette totalt uten sannhetsgehalt, og uten direkte referanse.

Oppfordring til videresending
Et fast element i slike e-poster er derimot alltid en kraftig oppfordring til å videresende denne advarselen til alle du kjenner for å hindre at de skal gå i den samme fellen.

F-secure har samlet en stooor samling med gamle hoax som har spredt seg på nettet.

En annen variant som har vært meget aktiv i Norge tidligere var en påstand om at Nokia ville gi bort gratis mobiltelefoner til de som sendte en e-post til tilstrekkelig mange personer.

Bakgrunnen for denne typen meldinger er i de aller fleste tilfeller ønsket om å sette i gang et godt gammeldags kjedebrev.

Har kommet tilbake
Denne typen meldinger var veldig utbredt tidligere, men de siste par årene har det vært relativt stille rundt denne typen kjedebrev. Men nå er fenomenet tilbake for fullt.

Den siste drøye måneden har det dukket opp en ny e-post som et utall nordmenn ser ut til å gå på. E-posten er utformet som en advarsel fra en politioverbetjent om at en e-post med emnefeltet «POSTCARD» sprer et virus. Dette viruset skal ifølge Microsoft være det verste viruset noensinne, og at McAfee hevder det ikke finnes noen antivirusprogrammer som stopper det.

Dårlig grammatikk i advarselen sørger for at det er CNN som ilegges skylden for viruset, men hensikten er å påstå at CNN går ut og advarer mot uhumskheten. Ifølge advarselen vil viruset slette alt du har lagret på harddisken, og oppfordringen er selvsagt å videresende denne til alle du kjenner umiddelbart.

Politiet brukes som luremiddel
E-posten er underskrevet med kontaktinformasjonen til en ekte politioverbetjent, Einar Ravlo, fagansvarlig i Politiets data- og materielltjeneste, for å gi det høyere kredibilitet.

Meldingen har sirkulert et par måneder nå, men den ser ikke ut til å dø ut av den grunn.

Ravlo bekrefter overfor Nettavisen at han mottar en god del oppringninger fra mottakere av denne e-posten, men ønsker ikke å kommentere saken videre. Han har tidligere forklart til Aftenposten at han har videresendt meldingen til sin kone fordi han trodde den var reell, men at han ikke vet hvordan hans navn nå har havnet på meldingen.

Ikke hør på meldingen
- Skal jeg komme med en oppfordring, må det være at man som tommelfingerregel aldri skal videresende slike virusadvarsler. Selv om de ofte er ufarlig, hender det også at advarselen kan inneholde virus. Følger det et vedlegg med advarselen bør alarmen gå. Jeg har i alle fall lært leksa, sier han.

Og dette har han helt rett i. Sikkerhetsselskapet TrendMicro går nå ut og advarer (i en reell advarsel) om en e-post som tilsynelatende kommer fra Microsofts sikkerhetssjef med sikkerhetsoppdateringer til Windows. I stedet for å tette sikkerhetshull åpner de anbefalte «sikkerhetsoppdateringene» PC-en til ofrene for hackere.

Neste gang du får en kraftig advarsel per e-post er det grunn til å tenke seg om både en og to ganger før du plager dine venner med den samme meldingen.

Flere varianter
Den mest vanlige utgaven av e-posten ligger i faktaboksen til høyre, men flere lignende varianter spres også fortsatt. Hovedpoenget er likt, men utformelsen litt annerledes. Under kan du se en annen variant.

«Videresend dette mail til alle venner, familiemedlemmer og kontakter!

Åpne ikke noen budskap med en bilag med tittelen 'postkort fra hallmark' uavhengig av hvem som har sendt det til deg.Det er ett virus som åpner ett postkortbilde, som deretter sletter hele harddisken C i din data. Dette viruset kommer til å tas imot av noen som kan ha din e-postadresse i sin kontaktliste.

Det er grunnen til at du må fortelle dette til alle dine kontakter. Det er bedre å få dette budskapet 25 ganger enn å ta imot viruset og åpne det.

Om du får en mail kalt POSTCARD, 'selv om det er sendt fra en venn, ikke åpne den! Slå av dataen med en gang.

Dette er det verste virus som har blitt annonsert av CNN. Microsoft sier dette er noe av de verste virus noensinne. Dette viruset oppdaget McAfee igår, og det finns ingen reparasjon for denne type virus ennå.

Dette viruset ødelegger harddisken, der vital informasjon oppbevares.

Send til alle, bedre å få flere av denne enn å få virus.

Det gagner oss alle!»