HTML EMBED

SE VIDEO: Klikk på playknappen over for å se traileren til «Hobbiten - Smaugs ødemark»

(SIDE2:) «Hobbiten» ble sluppet på kino i desember i fjor til fansens store forventning.

IKEA-katalog

Men flere enn kanskje Peter Jackson likte måtte innrømme at filmen ble noe omstendelig og langtrukken. Alt i alt har jo Jackson og hans medforfattere Fran Walsh og Phillippa Boyens forsøkt å spre en liten barnebok over tre lange filmer.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Mange reagerte også på Jacksons 4D-kameravalg. Enkelte anmeldere mente at filmens visuelle uttrykk minnet om en IKEA-katalog.

Les vår anmeldelse: Som om vi aldri forlot Ringenes Herre

En dame for Legolas

Nå er film to snart her. Og den store traileren til «Smaugs ødemark» tyder på langt mer action for Bilbo Baggins (Martin Freeman). Ikke bare blir man introdusert for dragen Smaug (stemmesatt og lett gjenkjennelig Freemans «Sherlock»-kollega Benedict Cumberbatch), Orlando Blooms krigeralv Legolas gis også stor oppmerksomhet. Og jammen meg har han ikke en dame på gang.

Evangeline Lily spiller Tauriel, det kvinnelige motstykket til Legolas. Hun presenteres også som av lavere sosial rang enn Legolas og hans slekt. Så vi aner et aldri så lite klassedrama her.

Lily har allerede bekreftet at det er «noe på gang».

- Hun opplever definitivt en kjærlighetshistorie, uten at jeg kan avsløre for mye. Det er ikke en stor del av historien, men den er definitivt der og den er viktig og driver Tauriel og hennes motiver for å kjempe, har Lily sagt.

For oss skandinaver er det også første gang vi får se Mikael Persbrandt som Beorn, dog ganske omformet - som en bjørneskikkelse.

SE HVORDAN BLOOM OG LILY REAGERER PÅ FANSEN: Her får fansen svar på tiltale

- Mer action

Det er helt klart at Jackson igjen har benyttet sjansen til å trekke inn andre historier fra Tolkien. Her trekkes både veksler på «Simarillion» og appendiksene fra «Ringenes Herre».

Filmskaperen har hele tiden sagt at det er en utfordring med «Hobbiten», og det er at den er forløperen til den episke «Ringenes Herre» som bergtok en hel verden på lerretet. Dermed er mye av stoffet, kampen mellom det gode og griskheten og de fleste av vesenene og artene i Tolkiens rike allerede kjent.

Men én ting er viktig i «Smaugs ødemark». Det er her Bilbo finner den magiske, men akk så trøblete Ringen. Før «Ringenes Herre» kom til betød ringen ingenting , kunne professor Mark Atherton ved Oxford University fortelle Side2 da første «Hobbiten» kom.

Tolkien selv trakk inspirasjon fra Edda og Voluspá da han både hentet navn til dvergene og hvordan de oppfører seg. Samtidig tok han en dæsj Sigurd Drakedreper og forsynte seg grovt at det gammelengelske heltekvadet Beowulf, der helten må møte en drage.

- Men han lånte også mye fra Grimm-brødrene, mente Atherton.

Bilbo finner ringenmed stor R i «Smaugs ødemark».
Bilbo finner ringenmed stor R i «Smaugs ødemark».
MARTIN FREEMAN som Bilbo Baggins i «Smaugs ødemark».

Langt mindre sett

449.225 nordmenn så «Hobbiten - en uventet reise» på kino. Det var fjerdeplassen over mest sette filmer. «Kon Tiki» ble dobbelt så mye sett, og også «James Bond: Skyfall» og «Istid 4» plasserte seg foran Peter Jacksons Tolkien-eventyr.

På verdensbasis tjente filmen inn over 1 milliard dollar. Faktisk var det kun den siste av «Ringenes Herre»-filmene som gjorde det samme. «Atter en konge» er per i dag den mest sette Tolkien-filmen fra Peter Jacksons hånd.

«Hobbiten - Smaugs ødemark» har norsk premiere 11. desember. Forsalget starter 13. oktober.

LES MER:

Disse filmene bør du se i høst
Har du savnet denne karen?
Hva synes du?
Disse ble mest sett på kino i 2012
1,90 meter og dverg
- Ringen betød ingenting

HTML EMBED