– Det er helt tydelig at det er blitt tenkt mer på utseende enn funksjonalitet på dette bygget. Det er både irriterende og ganske komisk, sier Martin Furland til ba.no.
Han er førsteårsstudent på grunnskolelærer i norsk ved Høgskolen i Bergen.
For vel en uke siden opprettet han Facebook-siden «Var dette så lurt da, HiB?»
Allerede har nesten 2000 personer likt siden.
– Det dukket opp så mange rare ting på dette bygget at vi fant ut at vi måtte samle det, sier Martin Furland til avisen.
– Var dette så lurt da?
Bildene eller videoene han har delt på siden viser blant annet en brannvarsler som tilsynelatende ikke fungerer, dører som ikke kan stå åpen uten at det piper og doskilt som er omtrent identiske med heisskiltet.
– Jeg tisser i heisen støtt og stadig. Var dette så lurt da, HiB? skriver studenten under bildet.
Noe han også irriterer seg over, er mangelen på stikkontakter.
LES OGSÅ: – Veggene er fulle av historie
– De få som er der er helt rart plassert. For eksempel midt på en vegg i en gang. Ved sitteplassene er de fraværende, sier han.
Flekkene går ikke vekk
Furland og en student til står i bresjen for siden, men de får daglig inn mange tips fra andre studenten på spesielle løsninger.
– Vi lurte for eksempel på hvorfor kaffeflekkene i trappen ikke ble vasket vekk. Det viste seg at de ikke gikk bort på den ubehandlete betongen, sier Martin Furland.
Dørene inne i bygget lager veldig ofte pipelyd, og dørene kan plutselig slås igjen. Deretter blir man innestengt, ifølge ham.
LES OGSÅ: Vannlekkasje i splitter ny høyskole
– Det er helt klart forstyrrende når man skal lese, sier Furland.
– Morsom side
Kommunikasjonsdirektør ved Høgskolen i Bergen, Elin Folgerø, henviser til Statsbygg når det gjelder å finne på «det lure».
– Det er en morsom side hvor vi ser at brukerne våre er opptatt av detaljer ved bygget. Men det er altså ikke HiB som har funnet på alt «det lure» her, men huseier Statsbygg, sier Elin Folgerø til ba.no.
Hun forteller videre at noe av det som påpekes på Facebook-siden er slik av grunner som kanskje ikke er åpenbare ved første øyekast.
– Mens andre påpekninger viser til manglende funksjonalitet som vi selv har notert oss, sier Folgerø.
«Barnesykdommer»
Ifølge Statsbygg er små feil og mangler ikke til å unngå i en periode etter at et bygg står ferdig.
– Høgskolen i Bergen er fortsatt inne i en prøvedriftsperiode som består av innreguleringer og justeringer. Det problemene dette medfører kaller vi for «barnesykdommer», og HiB har i utgangspunktet hatt veldig få, sier Alda Christensen, eiendomsforvalter i Statsbygg.
Feilene vil rettes etter hvert som de oppdaget, ifølge henne.
– Man støter alltid på utfordringer i etterkant, og da må man rette de opp. Av og til ser man de ikke før bygget er i bruk, sier Christensen.
– Uheldig med kaffeflekker
– Men brannalarmen som er «out of order», er det en liten feil?
– Nei, men brannvarslingssystemet fungerer. Den har blitt utløst flere ganger som ikke var planlagte. Dette skjedde på grunn av arbeid i bygget og ved uheldig kontakt med brannmelder, sier Christensen.
I en normal situasjon kan man først sjekke årsaken og nullstille alarmen dersom den var falsk. Fram til nylig kunne man ikke sjekke dette fordi datastyringssystemet ikke var ferdigstilt, ifølge henne.
Hun innrømmer derimot at kaffeflekkene i trappen er uheldige.
– Dette har vist seg i ettertid å være en type betong som ikke egner seg i en kantine. Materialvalget er imidlertid riktig med henholdt til helse, miljø og sikkerhet (HMS) da den ikke er glatt. Men den er for porøs, og trekker til seg fuktighet. Senest i går var jeg på befaring ved skolen. Trappen var blant temaene, og vi skal finne en løsning på dette, sier Alda Christensen.