Gå til sidens hovedinnhold

- Hold hodet kaldt

Selv om banken omfavner deg og budrundene eksploderer, bør du holde hodet kaldt.

Så lenge sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor slipper å stille med hockeysveis, mimrer han gjerne om 80-tallet. Og det er, som NA24 har skrevet, flere ting som minner om den gang. Og da er det ikke returen av joggebukser og høyt hår det er snakk om; det er gjelden som tynger.

NA24 - din næringslivsavis

Husholdningenes gjeld utgjør 190 prosent av husholdningenes disponible inntekt, ifølge Norges Banks tall for tredje kvartal 2006.

- Det er det høyeste nivået noensinne, det er til og med høyere enn i 1987, sier sjeføkonom i DnB Nor Markets Øystein Dørum til NA24. Dørum mener det lukter litt som på 80-tallet i dag.

Fjerde kvartal 1988 var husholdningenes gjeld av husholdningenes disponible inntekt på 167 prosent, med andre ord lavere enn idag. Og gjelden øker kontinuerlig i dagens Norge.

- Vi har løpende inntektsvekst på 5 prosent i år og en løpende gjeldsvekst på 12 prosent. Det betyr at gjelden løper måned for måned, time for time, sier Dørum.

Får ikke et nytt 1987
- Skjer det samme i oktober i år som i oktober i 1987?

- Nei, jeg tror ikke det. Det er noen forskjeller. Vi hadde samlet sett en verre finansiell stilling i husholdningen da enn nå. Da hadde vi negativ finansformue. Det har vi ikke nå. I snitt er husholdningene mye sunnere finansielt sett. Men vi går feil vei. Det er derfor jeg snakker om at det lukter av 80-tallet. Dette er en dårlig skjult oppfordring, sier Øystein Dørum.

Slik lyder den:

- For den enkelte låntaker er utfordringen å holde hodet kaldt, selv om banken er velvillig og budrundene løper av med én. Gjelden er den samme selv om boligprisene skulle falle. Og tidene vil ikke alltid være så fantastisk gode som de er akkurat nå, sier han.

Oljefond og pengepolitikk
Her er forskjellene mellom 80-tallet og nå, mener Dørum:

- Norge ble rammet av oljeprissjokk i 1986, det bidro til å sende norsk økonomi i utforbakke. Nå har vi fått oljefondet på nesten 2000 milliarder kroner. Derfor tåler den norske stat flere år med ti dollar fatet.

- Så har pengepolitikken blitt lagt om. I dag blir høy ledighet møtt med lave renter. I 1992 var det en skattereform som fjernet mye av skattefradraget på gjelden. Det var på 70-80-90 prosent, nå er det på 28. Vi ser det i tallene. De som har økt gjelden er de minst bemidlede, sier Dørum.

- Så langt tenker jeg at i 1987 var gjelden et makroproblem. Det blir et mikroproblem denne gangen. Det vil ramme mange av nykommerne i boligmarkedet. Det vil også ramme de oppover, men det blir ikke så sterk virkning så lenge de oppover har kjøpekraften i behold, mener han.

Prisene holder seg til sommeren
Flere kjentfolk har spådd krakk i boligprisene. Det er rett rundt hjørnet, mener blant andre boliginvestor Christian Ringnes. I USA har det vært skjelvinger, i Danmark også. Men her stråler vårsolen over boligselgerne, og det tror Dørum at den vil fortsette med til sommeren.

- Vi venter lavere vekst i boligprisene og er mer bekymret for en korreksjon. Jeg tør ikke spå noe fall, fordi jeg tror vi skal ha et nokså alvorlig fall i økonomien for at det skal skje. Sist fikk vi bortimot en halvering av boligprisene. Nå har det steget så mye at alt under ti prosents svekkelse i boligprisene er å regne som en korreksjon av prisene og ikke et fall.

- Jeg kan ikke se for meg at momentum skal avta på denne siden av sommeren, sier han.

En usannsynlig risiko
Dørum mener at det slett ikke er umulig at det skjer ting til høsten, men DnB Nor har ingen korreksjon i prognosene for de neste tre årene. Det må skje alvorlige ting som at fallet i USA fortsetter og USA drar resten av verden med seg, at Kina kollapser, eller at oljeprisene faller og drar med seg det norske aksjemarkedet rett i bøtta.

- Det er en reell risiko, men det er ikke et sannsynlig scenario, hevder Dørum.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis