Gå til sidens hovedinnhold

Holdt nesten inn

Oslo Børs endte i minus, men det kunne vært mye verre.

Med unntak av en kort periode med oppgang lå børsen store deler av dagen i minus. Mye skyldes dårlig utvikling på børsene internasjonalt.

NA24 - din næringslivsavis

Da handelen var slutt på Oslo Børs sto hovedindeksen i 228,38 poeng. Det tilsvarer et fall på 0,36 prosent.

Igjen ble oljeprisen sentral og bidro til store svingninger. På det verste falt hovedindeksen 3,3 prosent og lå da på det laveste nivået som er notert hittil i år. På det tidspunktet var også all oppgangen fra de første dagene på nyåret visket ut.

Vi nærmer oss så smått resultatsesongen her hjemme. Allerede har enkelte selskaper i USA begynt å rapportere hvordan det gikk i siste kvartal, og både i det norske aksjemarkedet og internasjonalt har resultatvarslene begynt å renne inn. Hva selskapene tjente i fjerde kvartal og ikke minst hva de forventer å tjene i fremtiden er spørsmålet markedet nå lurer på. Analytikerne og økonomene har allerede forberedt seg på svake utsikter og dårligere resultater, og det skaper usikkerhet på om det kommer negative overraskelser.

Olje i siget
I oljemarkedet var det uklart hva som skjer med gassen fra Russland som skal til Europa. Russerne beskylder Ukraina for å forsvinne med noe av gassen som frakten gjennom en rørledning som går gjennom nabolandet. Ukraina går hardt ut mot de russiske anklagene, og det har medført en konflikt der store deler av Europa står uten gassleveranser som skulle komme fra Russland. Konflikten skulle være løst, men fortsatt har ikke forsyningene av gass nådd Europa.

Saudi-Arabia annonserte i løpet av helgen at de vil kutte produksjonen med ytterligere 300.000 fat per dag enn hva de har forpliktet seg under vedtatte OPEC-kvoter. Landet er den største produsenten innenfor organisasjonen av oljeeksporterende land, og har blitt bekymret for den lave oljeprisen.

Kontraktene på nordsjøolje med levering i februar steg 4,19 prosent til 44,71 dollar per fat da handelen på Oslo Børs stengte.

Giganten i rødt
Til tross for at oljeprisen fikk et løft klarte ikke aksjekursen i StatoilHydro å følge etter. StatoilHydro-aksjen falt 0,94 prosent til 115,90 kroner og ble den mest omsatte med et volum på 1,88 milliarder kroner.

Totalt havnet omsetningsvolumet av aksjer og grunnfondsbevis på nær 5,6 milliarder kroner tirsdag. Det er rundt snittet de siste dagene.

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke holdt sin første tale etter at Federal Reserve kuttet styringsrenten til mellom 0 og 0,25 prosent. Under talen som ble holdt ved den anerkjente businesskolen London School of Economics trakk Bernanke frem at FED fortsatt hadde midler som kan stimulere til vekst i USA. Han trakk også frem at den nyvalgte presidenten Barack Obama og kongressen også har verktøy igjen for å gi et skikkelig løft til den synkende amerikanske økonomien.

Finans hang etter
Blant de mer positive bidragene var Norsk Hydro. Mandagens reaksjon da Hydro-aksjen falt 10 prosent etter meldingen om at konsernsjef Eivind Reiten trekker seg, var nok en bidragsyter til at kursen i Hydro steg 2,76 prosent til 27,75 kroner tirsdag. Blant de andre positive innslagene var Telenor som steg 3,16 prosent til 49 kroner.

Storebrand ble sendt ned 4,61 prosent til 14,50 kroner. DnB Nor-aksjen falt 6,49 prosent til 24,50 kroner, og var sammen med en del oljeserviceselskaper blant de svakeste. Seismikkselskapet Petroleum Geo-Service falt 4,11 prosent til 26,80 kroner, mens Seadrill endte ned 2,50 prosent til 54,70 kroner. Acergy falt 2,18 prosent til 38,15 kroner.

Sank til bunns
Verst gikk det utover oljeserviceselskapet Nexus. Tilbyderen av flytende produksjons- og lagringsskip falt 46,94 prosent til 10,40 kroner. Nedturen kom på relativt tynt grunnlag, men det skal ha oppstått usikkerhet rundt et kontraktsforhold selskapet har inngått for ett av fartøyene.

PSI Group har fått en avtale med en stor dagligvarekjede i Norge som strekker seg over to år og har et potensial på inntil 1.900 CashGuard-systemer. Aksjen steg 15,83 prosent til 16,10 kroner.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken