Gå til sidens hovedinnhold

Kan takle 5440 SMS-meldinger i minuttet

Det er gjort store investeringer i mobilnettet rundt nye Holmenkollen.

Holmenkollen ble et svinaktig dyrt prosjekt, med en totalpris på nærmere to milliarder kroner.

To millioner for mobildekning
Og denne typen prestigeanlegg kan ikke settes opp uten at det er skikkelig mobildekning. Tidligere hadde Telenor og NetCom én basestasjon hver på Holmenkollen. Nå har Telenor investert ikke mindre enn to millioner kroner for å gi dekning til alle som er ventet å komme til Prøve-VM i helga.

- Det vi hadde tidligere var blant annet ikke godt nok for å nå helt nederst i unnarennet og ikke minst innendørsdekningen, forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Nettavisen.

I løpet av de siste dagene har telegiganten gjort den siste finpussen for å sørge for dekning der oppe, og det er gjort litt mer enn å bare slenge opp et par ekstra sendere.

Les også: Flere basestasjoner gir mindre stråling

Dekker små områder
Den ene basestasjonen som er satt opp i dommertårnet dekker kun nederste delen av tribunene i selve bakken, samt samme del av unnarennet. Denne senderen er også laget slik at det blant annet blir dekning i heisen under hoppet.

En annen basestasjon er satt opp utelukkende for å dekke presseområdet i bakken, slik at mediene skal få en enklest mulig jobb. Under Obamas besøk i Oslo i fjor brøt deler av 3G-nettet sammen av alle fotografene som ville sende hjem bilder av samlingen utenfor Grand Hotel, og nå har en altså tatt lærdom av dette, og gir pressen nærmest et eget nett å forholde seg til.

Disse to basestasjonene får for øvrig aktivert den seneste 3G-teknologien, kalt HSUPA, som gir mye høyere overføringshastigheter.

Øker kapasiteten
På toppen av disse to nye stasjonene, har Telenor også satt opp en ny basestasjon på Tryvann, som skal dekke områdene rundt Holmenkollen, primært langrennsløypene. Denne skal blant annet fungere som backup for tidtakersystemet rundt om i løypene. Telenor har også økt kapasiteten på alle eksisterende basestasjoner rundt i Holmenkollen-området.

- Med de endringene som vi nå har fått til har vi klart så sørge for at vi klarer å fordele den forventede trafikken godt ut over flere basestasjoner, som er helt vesentlig for kapasiteten, forteller Amundsen.

Med de nye senderne skal nettet takle 326.500 SMS-meldinger og 37.000 samtaler på ett minutt - i timen. Bare rundt selve bakken.

Alt skal snart byttes ut igjen
Men om du skulle tro at dette var snakk om en langtidsinvestering fra Telenors side, så må du tro om igjen. Fra og med september i år vil Telenor starte utbyttingen av samtlige basestasjoner i hele Norge til en ny teknologi.

NetCom på sin side opplyser til Nettavisen at de har utbygd 4G-dekning på Holmenkollen, og en rekke basestasjoner i området rundt området.

4G er for øvrig en teknologi Telenor ikke vil rulle ut før de bytter ut sine basestasjoner.

Les også: Vi tester det superraske 4G-nettverket

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken