Gå til sidens hovedinnhold

- Hvis alle homofile står fram samtidig, vil det forandre verden over natten

Patrick Burke har i årevis forsøkt å fortelle homofile idrettsutøvere «You Can Play».

NEW YORK (Side3.no): Organisasjonen «You Can Play» jobber for å hjelpe homofile idrettsutøvere og inngikk tidlig i 2013 et samarbeid med National Hockey League (NHL) i håp om at man snart ville se at en ishockeyspiller på verdens høyeste nivå sto fram som homofil.

To og et halvt år venter de fremdeles.

- Det er overraskende. Vi følte at alt arbeidet som ligaen gjorde, kulturendringen vi så, og hvordan spillerne reagerte på både initiativet vårt og på det lesbiske og homofile miljøet generelt, ville føre til at vi definitivt ville ha fått en åpent homofil NHL-spiller nå, sier Patrick Burke, lederen for You Can Play, ifølge TSN.ca.

Burke forteller at organisasjonen kjenner til at det er homofile spillere i verdens tøffeste hockeyliga. De har også snakket med dem.

- Vår organisasjon har snakket med homofile spillere i NHL, homofile klubbansatte og pressefolk, bekrefter Burke.

I årevis nektet You Can Play å fortelle dette, i frykt for at det ville føre til en storstilt jakt på identiteten til de homofile spillerne som ikke ønsket å stå fram.

- Vi ville ikke at de skulle føle et press, og vi ønsket ikke at folk skulle gjette på hvem det var. Men hvis vi kan koordinere det slik at alle homofile utøvere vi kjenner til i profesjonell idrett, ikke bare i hockey, sto fram samtidig, ville det forandret verden over natten, sier Burke.

Det kommer imidlertid ikke til å skje.

- Av forskjellige grunner er det menn og kvinner som fortsatt ikke anser det som riktig for dem å stå fram.

Spillere som TSN i Canada har snakket med, er klokkeklare på at det ikke vil være et problem i garderobene deres.

- Det ville ikke vært et tema i det hele tatt. Ikke i det hele tatt, fastslår kaptein Dion Phaneuf i Toronto Maple Leafs.

- Det vil være velkomment og akseptert med åpne armer i vår garderobe. Det er sånn jeg føler det, legger han til.

Kaptein Andrew Ladd i Winnipeg Jets sier omtrent det samme.

- Vi har en fin gruppe her. Jeg tror ikke noen ville sett på det som et tema. Det spiller null rolle for oss hva skal seksuell legning noen har. Det er deres privatliv. I våre dager skal ikke sånt være et tema, sier Ladd.

I fotballens Premier League kommer ifølge Daily Mirror flere spillere til å stå fram som homofile før neste sesong.

Tidligere i år nektet Norges Fotballforbund Brann å bruke regnbuefargede hjørneflagg i forbindelse med sin 16. mai-kamp, før forbundet etter hvert snudde - dog uten å beklage at det opprinnelig nektet Brann å bruke fargene som symboliserer det homofile og lesbiske miljøet.

Kommentarer til denne saken