(SIDE2): Årets homseparade i Jerusalem gikk heldigvis av stabelen uten voldelige sammenstøt, men byens mange ortodokse jøder demonstrerte likevel mot paraden, melder Reuters.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Se flere bilder nederst i saken

Isfront
I 2005 sørget en ultraortodoks jøde for fire års isfront mellom sine åndsfrender og homofile miljøer i Jerusalem, da han knivstakk 3 paradegjengere. Men i år hadde de to grupperingene diskutert med hverandre på forhånd.

- Vi har blitt enige om at vold ikke tjener noen av oss, sier Amit Lev, talsmann for den homofile bevegelsen som står bak paraden.

1500 politimenn var tilstede under paraden, noe som er atskillig færre enn for bare få år siden.

Protesterte og ba
Istedet for drastiske og voldelige grep valgte derfor de ortodokse jødene å be for de homofile iført brune sekker - i tråd med en bibelsk sørgetradisjon.

Men om spenningen mellom konservative og sekulære israelere har lettet litt, er det bare tre uker siden grupperinger av ultraortodokse jøder protesterte mot åpningen av et parkeringshus på en lørdag - den jødiske sabbaten.

Siden gammel jødisk lov forbyr å reise på lørdager, ønsker de å minske eller forby all trafikk i deres tradisjonelle nabolag på denne ukedagen.