(iBergen.no) Sammen med Nils Yrje Kirste var Tore Hugdahl (39) på kamskjell- og krabbejakt i sundet nord for Hellesøy 25. januar. Men fridykkerne glemte hele jakten da de fant en tilgrodd, kuleformet gjenstand på havbunnen.

- Jeg har funnet en mine
- Det var Nils som fant den. Etter et dykk, kom han svømmende mot meg og sa «du, jeg tror jeg har funnet en mine fra andre verdenskrig», forteller Hugdahl til iBergen.no.

Han hadde med seg undervannskamera og dykket ned til gjenstanden for å ta bilder. De ble sendt til politiet som snart varslet militærbasen på Haakonsvern om funnet.

Sjelden vare
Tirsdag denne uken reiste kameratene ut med Forsvarets egne dykkere for å peke ut funnstedet. Og ganske riktig, det var en mine. En ikke så rent sjelden mine.

- Vi undersøkte messingklonsen på den og den var stemplet med 1918, så den var faktisk fra første verdenskrig. De forklarte oss at det er svært sjelden man finner så gamle miner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sprengt i fillebiter
Selv om den britiske hornminen hadde ligget fredelig i sanden i 91 år, tok ikke Forsvaret noen sjanser. Den måtte uskadeliggjøres.

Dagen etter ble den sprengt i fillebiter av minespesialistene fra Haakonsvern.

- Det er ren rutine at miner må destrueres. Selv om de ikke trodde den ville selvdetonere kunne den ikke bli liggende, i tilfelle noe skulle skje i framtiden. Jeg tror nok også lokalbefolkningen ville protestert dersom de lot den ligge, sier Hugdahl.

Fikk fenghetten
Selv har han sikret seg en souvenir fra funnet.

- Jeg fikk beholde det ene hornet fra minen. Det inneholder en syrebeholder som fungerer som fenghette for bomben. Men hornet er bøyd, så det er helt ufarlig. Jeg er også blitt lovet messingklonsen, men de måtte undersøke den nærmere først for å avgjøre hel nøyaktig hvilken type mine det var.

Les mer på iBergen.no: Menn stjal kvinnes klær