Gå til sidens hovedinnhold

Ikke helt sjef

Skuffende middelmådig om tre hverdagsslitere og deres horrible sjefer, trass inspirasjon fra både Hangover og Hitchcock.

(SIDE2:)Horrible Bosses
USA 2011
Regi: Seth Gordon
Med: Jason Bateman, Jason Sudeikis, Charlie Day, Kevin Spacey, Colin Farrell, Jennifer Aniston, Jamie Foxx, Julie Bowen, Donald Sutherland

De tre kompisene Nick, Kurt og Dale, spilte av henholdsvis Jason Bateman, Jason Sudeikis og Charlie Day, sliter med hver sine forferdelige sjefer, spilt av henholdsvis Kevin Spacey, Colin Farrell og Jennifer Aniston.

Ærgjerrige Nicks sjef synes å holde ham nede av ren sadisme, arbeidskjære Kurts sjef bryr seg mer om kokain enn om arbeidsplassen, mens gifteklare Charlies sjef forsøker mer eller mindre å voldta ham på daglig basis. Til tross for at Nick og Kurt ikke helt klarer å se Dales problem, bestemmer de seg for å gjøre noe med sine jobbfrustrasjoner ved simpelthen å ta sine respektive sjefer av dage. Ikke ulikt tankegangen i Hitchcocks «Strangers on a Train», noe gutta selv påpeker – for i likhet med de fleste andre komedier som lages om dagen, snakkes det hyppig om andre filmer i denne filmen.

Uansett, tanken er at de vil slippe unna med det (mordene, altså, ikke å snakke om andre filmer). For så lenge de ikke selv tar livet av sine egne, forhatte overordnede, vil det jo ikke være noe opplagt motiv.

Kanskje ikke verdens beste idé om man først skal prøve seg på overlagt drap, og strengt tatt ikke mer enn en middels god idé for en filmkomedie, heller. «Horrible Bosses» forsøker åpenbart og nokså skamløst å ri den rølpete testosteronbølgen som har skylt over oss med de to «Hangover»-suksessene, men kan ikke måle seg med disse forbildene. Og det er synd, for her er det unektelig en del talent på rollelista.

Av de tre hovedrolleinnehaverne er Jason Bateman en både artig og sympatisk kar. Jason Sudeikis er på sin side middels morsom, mens Charlie Day, med sin insisterende, lett skrikende stemme, strengt tatt er ganske så irriterende.

Av de tre horrible sjefene gjør Kevin Spacey det meste ut av sin sjalu psykopat, mens Colin Farrell synes å kose seg som ansvarsløst pulverhode. Jennifer Aniston virker derimot noe mer ambivalent innstilt til rollen som tannlege uten grenser hva seksuelle tilnærmelser til sin nærmeste medarbeider angår. Med rette, kan man nok si, for det er i det hele tatt litt uklart om denne karakteren er et uttrykk for at uønskede seksuelle tilnærmelser er nettopp det – altså uønskede – selv om de kommer fra en attraktiv kvinne, eller bare et uttrykk for en nokså skitten, mannlig fantasi.

Et lyspunkt er uansett Jamie Foxx, som dukker opp i en liten rolle som mindre dødelig leiemorder (eller snarere en slags drapskonsulent). Og det er alltid gledelig å se Donald Sutherland, om enn kortvarig som det må bli i denne filmen.

«Horrible Bosses» glimter til innimellom, med dessverre uteblir de virkelig lattervekkende øyeblikkene. Dette er ingen horribel kompiskomedie, men heller ikke noen sjef i sin sjanger.

LES ALLE UKENS FILMANMELDELSER HER.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken