(SIDE2): Musikalsk trening kan forbedre hørselen, ifølge ny studie.

Undersøkelsene viste at seriøse musikere er bedre enn andre mennesker til å oppfatte og huske lyder. Men det er ikke fordi de har bedre ører, skriver npr.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Hørselsfunnene ble presentert i Chicago under det årlige møtet i «Society for Neuroscience».

Musikere skiller lydene
- Hørselssystemet ditt blir innstilt av erfaringene du har hatt med lyd gjennom hele livet, sier Nina Kraus, ved Northwestern University.

I hennes studie deltok femten utdannede klassiske musikere, og 16 ikke-musikere. Personene skulle prøve å forstå hva som ble sagt i et støyende rom.

En stemme leste setninger i et rom der det ble stadig høyere lyd av andre stemmer. Det viste seg at musikernes ører ikke var mer følsom enn de andre lytterne. Men deres hjerner, som hadde årevis av musikktrening, viste fellestrekk:

- En musiker kan lytte til sitt instrument selv om mange andre instrumenter spiller. Dette er en ferdighet som også kan skille en stemme fra en folkemengde med mange stemmer, sier Kraus.

Forskeren ønsket å finne ut om denne ferdigheten kan hjelpe musikere å plukke ut en bestemt stemme på samme måte som de plukker ut et bestemt instrument. Og det kunne de.

Enkelte lyder produserer sterkere elektriske signaler i en musikers hjerne. Disse signalene gir en mer nøyaktig lyd av mening, tidsberegning og tonekvalitet - tre ting som hjelper oss å plukke it etn enkelt stemme i et støyende rom.