Gå til sidens hovedinnhold

Slik kan du bruke sommerklærne i høst

Det kan være mye å spare på gjenbruk.

(SIDE2): Moteverdenen kan være en jungel. Derfor har vi snakket med fire «eksperter» om hva de mener vi bør satse på denne sesongen.

Det er ikke alt du behøver å kjøpe nytt, selv om du ønsker å følge med på trendene. Flere elementer fra sommerens motebilde er nemlig med videre til høsten - og gjenbruk betyr større lommebok.

Av det som fint kan bli med fra sommergarderoben til høstgarderoben er ifølge ekspertene hvitt - som kan kombineres med mørkere toner, shortser og skjørt kan brukes sammen med strømpebukser, grungetrenden som har vært stort i sommer kan du ta med deg videre uten å gjøre stort med stylingen og sommerens pasteller er helt riktig også for høsten. Men rock gjerne opp pastellene med kule boots.

Det finnes en rekke muligheter for å bruke klær du allerede har i høst, les hva ekspertene mener du kan gjøre.

Kaja Marie, moteblogger hos Side2 Catwalk.
Bloggeren Kaja Marie har tro på rosa og blått i høst.

- Blått, da særlig midnattsblått, er superstilig. Det samme er rosa og andre pastellfarger. Grått, sort og hvitt er jo farger som alltid er fine på høsten, og det burgunderrøde forsetter i år også. Maskulint, oversized, collegegensere og ruter er store trender, og jeg elsker det!

Grove materialer som strikk og ull er selvfølgelig også stort om høsten, mener hun.

Denne høsten henter bloggeren gjerne inspirasjon fra designere som Alexander Wang, Isabel Marant, Acne, Celiné, Givenchy, Proenza Schouler, Chanel og 3.1 Phillip Lim.

Er det noen av sommerplaggene vi kan ta med videre?

- Shortser, skjørt, T-skjorter og bomberjakkene blir definitivt med videre utover høsten. Det samme blir mine svarte, høyhælte sandaler, sier hun.

Hun har flere gode tips for hvordan man kan style om sommerplaggene for høst.

- Shortser og skjørt kan fint brukes med en stor strikk eller collegegenser og boots den første høstmåneden, og etter dette er svarte strømpebukser løsningen.

T-skjorter kan fint brukes under cardiganer i strikk, skinnjakken eller bomberjakken.

- Når det blir kaldere ute kan bomberjakken brukes under kåpen, som en inne jakke. Og pasteller er jo stilig i år, så man kan uten tvil ta med seg det videre inn i vinterhalvåret. De høyhælte sandalene er superkule til boyfriendjeans og en oversized strikk.

Ida Elise Einarsdottir, Vixen-redaktør og moteekspert.
Einarsdottir mener rebellen står sterk i motebildet denne høsten, og «rebellen» henter inspirasjon fra 70-tallets punk og 90-tallets grunge.

- Tenk nøkkelplagg som den klassiske skinnjakka, T-skjorta, jeansen og grove boots med spennende detaljer. Materialer i skinn, lakk, lær og denim med detaljer som studs, nagler, gliselåser s og chains. Fargepaletten strekker seg fra «black is back» til høstens mørke nyanser av blått, grønt og grått som den kanskje største trendfargene, samt metaller, sier redaktøren.

Finn balansen
En annen viktig trend denne høsten er inspirert av gutta.

- Balansen mellom det feminine og maskuline er jo en klassiker i motebildet, og denne høsten skal vi hente inspirasjon fra guttas klesskap, sier Einarsdottir.

- Tenk maskuline plagg som dressbuksa, vesten og skjorta, stoffer som grov ull og tweed, stramme silhuetter og rene snitt og klassiske herremønster som ruter, hundetann og pinstripes mikset med mer enkle og lette plagg og sarte stoffer for en feminin touch.

Miks også gjerne sporty elementer som den høyhalsede genseren og en kul caps med mer elegante plagg som for eksempel skinnbuksa.

- Resultatet er en slags moderne minimalisme - «less is more», sier hun.

Punk og grunge er med videre
Er det noen av sommerplaggene vi kan ta med videre?

- En litt morsomt greie som sirkulerer på sosiale medier er en skisse av en person iført svarte jeans, sort genser og en skinnjakke med overskriften winterwear og samme person iført samme svarte jeans, svarte genser og skinnjakke, men med ermene rullet opp og med påskriften - summerwear. Det er jo satt litt på spissen, men det finnes et snev av sannhet der, sier hun.

Se for eksempel på punk- og grungetrenden som har vært i motebildet lenge. Den videreutvikles jo fra sesong til sesong.

- Nå i høst og vinter er den kanskje større enn noensinne, og du kan trygt ta med deg sommerens plagg inspirert av denne trenden videre.

Når det gjelder trenden med punk og grunge, tipser hun om å se til designere som Versace og Saint Laurent for inspirasjon.

- Merk deg også designere og motehus som Haider Ackerman, Fendi og Philip Lim, for ikke å nevne de skandinaviske designerne som danske Asger Juel Larsen, Barbara I Gongini, Freya Daljö og norske Black Rat og Mardou & Dean, sier hun.

Hvordan kan man style om de lyse sommerplaggene for høst?

- Selv har jeg ikke så mange lyse plagg, mer basisfarger som svart, hvitt og grått - og det kan lett videreføres inn i en ny sesong som en del av høstantrekket. Trenden med hvitt fra topp til tå som vi så i sommer er kanskje ikke like aktuell i høst, men kan gjerne gå inn som en del av et annet antrekk - sleng for eksempel en oversized kåpe over.

Ellers er det jo mange av sommerens farger som blått, rødt og gult som videreutvikles til litt sterkere farger denne høsten - kornblått, navy, signalgult og burgunder, for eksempel.

- Og du kommer også unna med sommerens pasteller - men tilfør gjerne et mer maskulint element eller rock det opp med en kul skinnjakke eller et par av høstens grove boots.

Annette Sandstå, pressekontakt for mote, Polhem PR.
Sandstå forteller at de viktigste nøkkelplaggene i høst er lårhøye støvletter, oversized plagg, og mønster.

- Fargene som kommer er både fargesterke, pasteller, brunt, sort, grått, blått og rødt, sier Sandstå.

Det er lov med colourblock, som vi har sett i tidligere sesonger der antrekket kun er i en farge.

- Her kan du helt fint gå for et antrekk i duse pasteller eller kongeblått som blant annet ble sett hos Carven, eller ved å kombinere de lyse fargene sammen som sett hos Proenza Schouler. Frakken kan du kombinere med de lårhøye støvlettene for en litt mer sofistikert look, sier hun.

Av mønster er det spesielt ruter vi ser mye av, dette er inspirert av 90-talls grunge og pønktiden.

- Er det noen spesielle designere vi burde la oss inspirere av?

- Celine viste en fantastisk kolleksjon med oversized kåper i duse pasteller og spesielt er rosa en farge vi bør merke oss. Er du en av den litt vågale typen kan du gå for en oversized kåpe i denne fargen, eller ta inn fargen i tilbehøret slik som skjerf, hanske eller vesken.

Av sommerplaggene som du kan beholde er den ankelkorte buksen. Denne kan du bruke i høst med noen herreinspirerte snøresko - som du også kan ta fra sommergarderoben, mener Sandstå.

- Om du har noen hvite plagg fra sommeren kan du lett kombinere disse med høstgarderoben. Bruk disse sammen med de mørke fargene som sort, grått, blått og skinn.

Forrige høst var burgunder en farge vi så mye av. Denne høsten er det fortsatt lov med burgunder, men ikke i så stor grad.

- Skinn er også noe vi ser kommer igjen år etter år, så investerte du i gode skinnplagg i fjor er det bare å ta de fram fra skapet nå. I fjor var også militærtrenden veldig stor på catwalken. I år ser vi lite til denne, så om du skal følge motebildet denne sesongen behøver du ikke pakke opp disse plaggene, sier Sandstå.

Elisabeth Moe, markedskoordinator i Bianco.
Hos Bianco er det i høst fokus på en klassisk og tidløs stil, men likevel er noen trendelementer hentet inn. Blant annet bikerboots.

- I år skal bikerbootsene være grove, ha lave hæler og spenner i metall - enten i gull eller sølv. Dette er både trendrettet og brukervennlig - spesielt her i Norge er det praktisk med sko som er gode å gå i, i tillegg til at de ser stilige ut, sier Elisabeth Moe.

Elegante detaljer
Vatterte materialer på skoene er relativt nytt av sesongen, og Moe mener dette gir et elegant utseende på skoen.

Det er mye fokus på 90-tallet i motebildet generelt, og på skofronten manifesterer dette seg i traktorsåler og snøringer. Hælene er chuncky, og 90-talls bootsene kommer gjerne i skinnende materialer som lakk.

- Disse skoene ser kanskje litt voldsomme ut, men de kan styles på en veldig feminin måte. For eksempel blir det en kul kombinasjon om man styler disse med en pen kjole, sier hun.

De spisse tuppene er med videre fra forrige sesong, og det er også metalldetaljene på tuppen eller på hælen.

Høyt opp på låret
Noe annet som kommer tilbake fra 90-tallet er de høyskaftede støvlettene, som helst skal gå til rett over kneet.

- Dette er faktisk en veldig klassisk støvlett; den har lav hæl, et klassisk snitt, og går til det meste. Vi ser at tendensen går mot at de fleste helst vil ha en klassisk stil, som man kan bruke over flere sesonger. Da er det viktig med gode kvaliteter og gjennomarbeidede detaljer, sier Moe.

Hun anbefaler at man for eksempel styler de høye støvlettene med en oversized strikkegenser og skinnyjeans eller shorts.

Av farger har de i sin nyeste kolleksjon inkludert mye sort, men også sjokoladebrunt og bærfarger som blått og vinrødt er svært aktuelt.

Kommentarer til denne saken