Gå til sidens hovedinnhold

Her er Nordens dyreste hoteller

Norge huser byen med de dyreste hotellene i Norden.

(SIDE2): Hotellprisene i den norske oljehovedstaden Stavanger har i løpet av det siste året passert prisene i både Oslo, Stockholm og København.

Norske hotellpriser har sunket det siste året. Det viser oversikten Hotel Price Index (HPI), som sammenligner faktiske hotellpriser (prisene norske gjester faktisk har betalt) i fjerde kvartal i fjor over hele verden. Men prisfallet i Norge gjelder bare Oslo. I Stavanger, Tromsø, Bergen og Trondheim har prisene steget.

Prisene er regnet om til norske kroner. Det betyr at valutauro og finanskrise har hatt stor betydning for årets HPI, og bidratt til at prisene i for eksempel Reykjavik har falt med hele 25 prosent.

LES OGSÅ: - Nødvendig å øke prisene

Mest i Tromsø
Prisene i Tromsø har steget mest i Norden. Et gjennomsnittlig hotellopphold i Ishavsbyen i fjor kostet 1.161 kroner, en stigning på hele 14 prosent fra fjerde kvartal i 2007. Det gjør Tromsø til Nordens tredje dyreste hotellby etter Stavanger og København.

Også i Bergen og Stavanger har prisstigningen vært formidabel. I Stavanger økte de gjennomsnittlige hotellprisene med 7 prosent, til 1.251 kroner i løpet av fjoråret. Stigningen i Bergen var på 9 prosent, til 1.105 kroner.

I Trondheim steg prisene med beskjedne 1 prosent, fra 1.043 kroner i 2007 til 1.050 kroner i 2008.

Ved siden av de nevnte norske byene, er København den eneste byen i Norden der hotellprisene steg. I Oslo sank prisene med 6 prosent, til 1.123 kroner. Det var nok til at de gjennomsnittlige hotellprisene i Norge som helhet falt med 3 prosent. Det ga også Oslo femteplassen over Nordens dyreste hotellbyer, etter Stavanger, København, Tromsø og Stockholm.

På den samme listen fulgte Bergen og Trondheim hakk i hæl. Trondheim byttet med det plass med Helsingfors. I den finske hovedstaden sank de gjennomsnittlige hotellprisene med 3 prosent, til 1.019 kroner.

I Göteborg lå prisene så godt som i ro, på 975 kroner.

Fritt fall i Reykjavik
Reykjavik var den byen i Norden som virkelig fikk oppleve et «jordskjelv». Der har gjennomsnittsprisen for et hotellrom stupt fra 784 norske kroner i 2007 til 588 norske kroner i fjerde kvartal i 2008. Det er et prisfall på 25 prosent. Ingen andre byer som omfattes av HPI-oversikten har opplevd noe lignende. Den eneste byen som kommer i nærheten, er Las Vegas. I gamblerbyen falt prisene med 20 prosent, men gjennomsnittsprisen lå fortsatt på 729 kroner.

Kollapsen i den islandske økonomien har gjort hotellprisene i Reykjavik til de mest attraktive i hele verden.

Til tross for finanskrisen har prisene steget betydelig i en rekke av verdens storbyer. I Rio de Janeiro har prisene steget med 29 prosent. En gjennomsnittspris på 1.214 kroner fører sambahovedstaden helt opp på sjetteplass blant verdens dyreste byer. På veien passerte den brasilianske byen både Bergen, Oslo og Stockholm.

Verdens dyreste hotellby er Dubai, der prisene steg med 6 prosent – til 1.795 kroner. Dubai passerte dermed New York, der prisene sank med 5 prosent, til 1.606 kroner.

HPI utarbeides av hotellnettstedet hotels.com. (ANB)

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?