Følg oss på FACEBOOK

I skyggen av de karakteristiske fjellene nord i Beijing ligger landsbyen Mutianyu. Lenge var den et ganske ubeskrevet blad for kinesere flest, inntil besøkende for alvor begynte å strømme gjennom gatene. Målet deres var Den kinesiske mur, som har en av sine enkleste adkomster like ovenfor landsbyen.
Og det var trolig veksten i trafikken, ikke minst fra utlandet, som i 2006 fikk amerikaneren James Spear og hans kinesiske kone Liang Tang, sammen med venneparet Julie Upton-Wang og Peiming Wang, til å bygge om den tidligere utrangerte og fraflyttede barneskolen til et helt spesielt overnattingskompleks, med et kjøkken som baserer seg på områdets råstoffer.

«Bærekraftig turisme» har vært drivkraften bak hotellprosjektet. I Kina kanskje mer enn noe annet sted har den enorme og raske befolkningsveksten i byene ført til en voldsom utarming av landsbygda, og The School House skal på denne bakgrunn også bidra til å skaffe innbyggerne her et utkomme og en stolthet som gir bygda en plattform å bygge seg en fremtid videre på.
– Skoleområdet ble brukt som avfallsplass i ti år, inntil mor og far startet opp her. I dag gir vi ikke bare besøkende rom for natten , men vi har også både utstillingslokaler, konferanserom og en glasshytte her, forklarer Lauren Tang Liang (25), som sammen med foreldrene og resten av staben gjør The Schoolhouse til en hotellopplevelse utenom det vanlige.

3 «skolehotell»

Chambery Inn Bed & Breakfast, Massachusetts, USA

Denne skolebygningen fra 1800-tallet utført i fransk-inspirert arkitektur åpnet dørene som overnattingssted i 1990 har store rom med elegante senger, sofaer og peis. De originale tavlene på de individuelt utstyrte rommene bidrar til den spesielle stemningen.
www.chamberyinn.com

Sørøya Gjestehus, Finnmark, Norge

Fraflyttingen i Finnmark skjøt fart på 1950- og 1960-tallet, og hele bygder ble forlatt. Da sto ofte skolebygningene også tomme igjen. I Sandøybotn på Norges fjerde største øy tilbyr ekteparet Ilona Kathrine og Einar Røe ti rom samt hytter i det tidligere skoleinternatet. Stedet er et fint utgangpunkt for opplevelser som båtsafari, hav- og ferskvannsfiske og besøk på verdens nordligste gård, Gammelhjem, hvor du finner sauer, katter, høns og sågar skotsk høylandsfe.
www.gjestestua.no

Washington School Inn, Utah, USA

Dette lille hotellet ligger bare et kvartal fra skiheisen i Park City. Her våkner du til aromaen av fersk kaffe, frukt og bakverk, som du kan innta etter en tidlig økt i spaet eller varmebadet. Selve hotellet er en av byens siste, gjenværende historiske bygninger som overlevde den store bybrannen i 1898. I sin tid var dette en av de flotte skolebygningene i delstaten, men i dag er kun det utvendige tilbake. Innvendig er det fullstendig modernisert.
www.washingtonschoolinn.com

ABONNER PÅ REISER & FERIE digtalt eller på papir