(SIDE2:) Det er mye bra filmer ute på DVD for tiden, spesielt om de inneholder mye bra ekstramateriale. Det er nemlig ingenting kjedeligere enn kun en film på DVD uten noen ekstra godbiter.

Men vil du gi en filmopplevelse som varer lenge i julegave, så satse på en TV-serie istedenfor. De fleste TV-serier koster heller ikke skjorta.

Under har vi laget noen anbefalinger som både du kan finne i butikken eller kjøpe på nett, for det er enda tid før jul.

1. State of Play
I år kom Hollywood-kortversjonen med Russell Crowe og Ben Affleck. Og selv om filmen ikke er så aller verst, er den ingenting mot den britiske TV-serien med John Simm, Kelly McDonald, James McAvoy, David Morrissey og Bill Nighy i hovedrollene. TV-serien er av mange kåret til en av de beste noensinne. Og både dybden og historien er langt bredere enn du ser i filmen, selv om utfallet er det samme. Kan kjøpes på Platekompaniet og andre steder der det selges DVD.

2. John Adams
Nok en briljant HBO-serie som ble gjemt bort på NRK3 en lørdagskveld. Paul Giamatti spiller mannen som kjempet for USAs uavhengighet og som ble en av de store nasjonsskaperne, men satt i skyggen av Thomas Jefferson og George Washington, også antakelig på grunn av sin personlighet. Laura Linney spiller hans kone Abigail Adams. I en tid da kvinner ikke hadde en egen stemme, var det klart at Abigail spilte en stor rolle i å lede ektemannen på rett vei.

3. Kingdom
For de som liker britiske TV-serier av det humoristiske slaget og med gode, kjente britiske skuespillere, anbefaler vi «Kingdom». Stephen Fry spiller småbyadvokaten Peter Kingdom med en gal søster (Hermione Norris) og en forsvunnet bror, som forsøker å løse og unngå byens mange juridiske kverulanter. «Kingdom» har vært vist på NRK. Serien fås kjøpt der DVD selges og det finnes to sesonger til, hvorav den tredje ennå ikke er kommet på DVD.

4. True Blood
Den sterkt vanedannede vampyrseriens første sesong får på TV, men er også å få på DVD. En glimrende gave til de som gikk glipp av all praten i forkant av oppstart.

LES MER:
Kjenner du henne igjen?
Tar nakenscener på strak arm

5. Jeeves & Wooster
Er du fan av P.G. Wodehouse, Stephen Fry og Hugh Laurie, har du antakelig sett denne serien allerede. Har du det ikke, og synes vittigheter skapt på bekostning av den britiske overklassen (den snarrådige butler Jeeves (Fry) og den blåste Bertie Wooster (Laurie) er artig, så kan du kjøpe den der det selges DVD. Både som helboks og som sesonger.

6. Familien Macahan
De som er vokst opp på 1970- og 80-tallet kjenner godt til Zeb Macahan og hans nybyggerfamilie i Oregon. Nå er hele den seks og en halv timer lange første sesongen kommet i en DVD-boks som hele familien kan like. Det ville vesten var ikke død og onkel Zeb (James Arness) er like tøff som han var da serien ble skapt i 1977.

7. Battlestar Galactica
Menneskeheten står i fare for å bli utryddet etter at de robotliknende Cylon nærmest har fått kontroll på alle de 12 menneskekoloniene som eksisterer. President Roslin (Mary McDonald) og kommandant Adama (Edward James Olmos) samler noen mennesker for å finne den mytiske planeten, Jorden. Dette er langt mer enn sci fi, og actionfylt menneskedrama som få.

8. Varg Veum Collection
Glad i Trond Espen Seims slitne bergenske detekiv? Nå er alle de første TV- og kinofilmene samlet i en boks på seks filmer. Imens er det klart for opptaksstart for seks nye filmer i Gunnar Staalesens detektivserie.

9. Little Britain – Big Box
Er du glad i «I am the only gay in the village» og andre karakterer fra Matt Lucas og David Walliams så er dette boksen for deg. Mer samlet galskap enn alle TV-sesongen av «Little Britain» skal du lete lenge etter.

10. House – sesong 5
Om du ikke har skaffet deg sesong fire, den som går på NRK nå, så kan du få den billig her hjemme. Og nå er også sesong 5 kommet i salg, (I USA går nå sesong seks). Siden denne fortsatt er importvare, så får du ingen undertekster her. Synes du den medisinske sjargongen er vanskelig, så kan det være et problem. Og husk – du bør ha fått med seg slutten på sesong fire før du en gang åpner denne boksen.

LES MER:
Reddet av Dr. House
Vet du hva disse har felles?
Møt Cuttroath Bitch
TV-skjermenes heteste nykommer