Tromøy (SIDE2): - Vi er veldig fornøyd med veldig mye, men vi er fremdeles ferske og har mange tanker om 2009, sa festivalsjef Morten Sandberg på fredagens pressekonferanse.

Manglet store navn
Ca. 950 musikere skal ha vært innom årets Hovefestival. Musikksjef Toffen tror de fleste har vært fornøyd med oppholdet.

- I fjor hadde vi enkelte innkjøringsproblemer, men det har løst seg i år. De fleste konsertene har vært godt besøkt selv om noen konserter ikke har vært det, men det er bare sånn det er. Høydepunktet mitt var The Raconteurs i går. Og Lupe Fiasco. De tre siste låtene var helt sinnssyke.

Enkelte har påpekt at årets program har manglet de store headlinerne. Sett bort ifra Jay-Z, Beck og The Raconteurs har det vært heller dårlig stilt med stjerner.

- Vi får booke enda bedre til neste år. Man er aldri bedre enn den siste festivalen, og vi skal bli bedre på alt, sier Toffen.

Kriminalitet
I løpet av uka har nærmere 40 personer blitt pågrepet og bøtelagt for bruk eller besittelse av narkotika. I tillegg er det anmeldt drøyt femti tyverier, hovedsakelig fra telt.

Ifølge Fædrelandsvennen skal flere av dem som står bak være festivalens egne folk.

- Vi har hatt et bra samarbeid med politiet som vi skal evaluere og prøve å forbedre. Når det gjelder narkotika har det ikke vært flere, men beslagene har vært større, sier Morten Sandberg.

Drømmen om Radiohead
Det er solgt i overkant av 55.000 billetter i år. I fjor ble det solgt 53.000. Da utgjorde ukepassene 75 prosent. I år er tallet på rundt 90 prosent.

- Jeg tror nok noen testa det litt ut i fjor for så å komme tilbake i år etter å ha vært fornøyd. Det er vi veldig glad for. Det var synd at de profilerte avlysningene kom så sent, sier Toffen og tenker på M.I.A. og ikke minst Babyshambles som avlyste samme dag de skulle spille.

- Hva ønsker du deg til neste år?

- Nei, jeg har jo drømt om Radiohead i ti år. Men noe som hadde vært flott er Eminem. Han har så bra humor. Sjangermessig blir det noe av det samme, men vi må bli bedre på hip hop.

Ikke Roskilde ennå
Publikum har klaget på til tider dårlig organisering og vakter som ikke gjør jobben sin.

Det har også vært langt å gå til selve inngangen, og mange måtte vente i flere timer på å få komme inn da de ankom Tromøy.

- De gjør ting vanskelig for seg selv. Vi kom på lørdag etter en tur på 15 timer, men fikk ikke komme inn. Vi måtte opp kl. sju neste morgen og vente i to timer på å komme oss inn og sette opp teltet. Vi merker at det er en ny festival. Vi var på Roskilde i fjor og der var det meste på stell, sier Sigrid Brenna (19) og Lise Ulvestad (18) til Side2.

Øreproppskade
På festivalens sykestue opplyser sanitetsleder Frode Konnestad (31) om ca. dobbelt så mange innleggelser som i fjor.

- Jeg har ingen konkrete tall nå, men det har nok vært opp mot dobbelt så mange. Det er nok litt flere folk i år. Mange av innleggelsene har vært medisinske ting. Vi har hatt et par alvorlige hendelser, men det er sykdomsrelatert. Allmenntilstanden blir jo ikke superbra av en hel uke på fylla, sier Konnestad til Side2.

På fredagens pressekonferanse fortalte festivalen at det var solgt ca. 70.000 liter øl. Konnestad mener alkoholen må ta noe av skylda for mange av skadene, også dem av mer absurd art.

- Det kom inn en som sa han hørte så dårlig. Da vi så inn i øret fant vi en ørepropp langt der inne.

Røde tall
I festivalens fødselsår i fjor ble underskuddet på 6,3 millioner kroner, to millioner mer enn forventet. Arendal kommune har gått inn for å dekke noe av det med et lån på tre millioner kroner.

Festivalsjef Morten Sandberg kan ennå ikke si noe om hvordan det har gått i år.

- Økonomisk har vi sagt at det tar tre år å bygge opp en festival. Om tallene blir noe røde i år skal vi håndtere det.

Det samlede budsjettet for festivalen er på 56 millioner kroner. 18 millioner går til booking av band. Til neste år kan det reduseres til 15 hvis festivalen blir på fire dager i stedet for fem.

- Vi er 100 prosent sikre på at det blir festival til neste år også, sier Sandberg.

PS: Et søk på A-tekst viser at Hovefestivalen er omtalt i nærmere 500 artikler siden oppstarten mandag.

LES ALT OM HOVE: