Hvem er egentlig menneskets beste venn?

Hunden eller katten?

Eller kanskje ingen av delene.

Kanskje er det rett og slett en drage som blir din families beste venn de neste ukene og månedene.

Fredag starter «Dragetreneren» på norske kinoer, men Dreamworks stopper ikke med det. Samtidig slipper de nemlig, i samarbeid med Activision, dataspillet med samme tema.

Og la det være klart med en gang - spillversjonen er ikke noe dårlig skvip som kun er lagd kun for å suge ut mest mulig penger fra stakkars foreldre som har hatt med seg barna på kino.

Får gutt- eller jentungen dette, er det god underholdning i mange timer.

Se «How to Train Your Dragon» i aksjon:
(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Fullt ansvar

Du (eller ungen din) tar kontrollen over Viking-gutten Hiccup eller Viking-jenta Astrid, og det er dårlig med hunder og katter rundt omkring. Derfor er det en drage som blir din beste venn.

Og mens hunder eller katter gjerne har en viss grad av selvstendighet, er dette en drage man får total kontroll over.

Man kan selv bestemme nøyaktig hvordan den skal se ut. Veldig skummel? Eller kanskje bare litt skummel? Man må mate den. Man må sørge for at den får nok søvn, og blir den syk må man skaffe ingredienser sånn at man kan lage rett medisin. Man må rett og slett sørge for at dragen har det bra.

Drageturnering

For har dragen det bra, kan den nemlig gjøre det spillet egentlig dreier seg: Vinne turneringer ved å slåss mot andre drager. Og da er det selvsagt du som styrer dragen. Men merk, uten blod. Selv om selve slåsskampene har noen heftige effekter, og det KAN se brutalt ut, så er det ingen som dør. Dragene overlever selv de tøffeste nærkampene, og de som styrer dragene, Hiccup, Astrid eller de andre i Viking-byen, de overlever også.

Men «How to train your dragon» er mye mer enn bare slåssing.

Spillet er nemlig bygd opp som en lang historie, og for å delta i turneringer må du være med på eventyret. Du må snakke med de andre i Viking-byen, og løse de ulike oppgavene de måtte gi deg. Du må skaffe maten dragene trenger, og trene dem opp før du deltar i turneringer. Du kan skaffe deg flere ulike drager, alle med sine særpreg, både utseendemessig og når det gjelder kvaliteter i slåsskampene, og hvis noen eventuelt skulle stjele dem fra deg, så må du sørge for å få dem tilbake igjen.

Det er også fem ulike minispill som kan gi deg fordeler. Flere av minispillere er av såkalt utviklende type. Blant annet er det to såkalte huskespill som skal være bra for utvikling av hukommelsen.

Engelsk minus

Dreamworks er kjent for å holde et visst nivå på filmene sine, og heldigvis er grafikken i dataspillet også mer enn godkjent.

Kontrollsystemet er også helt greit. Det er lett å styre både Hiccup og dragene. Du kan løpe fritt rundt i Viking-byen og de andre områdene i spillet, og selve drageslåssingen består av ulike tastekombinasjoner, som man uansett må trene på før man deltar i turneringer. De er imidlertid sjelden avanserte. Klarer ungen å trykke på to ulike knapper etter hverandre noen ganger - og det ikke alltid ekstremt fort, heller - så vil man fort kunne få en fin følelse av å mestre spillet.

Det er egentlig kun én stor ting å utsette på «How to train your dragon» som er tilgjengelig her i Norge, og det er at samtalene går på engelsk. Teksten er også på engelsk, og sist jeg sjekket så sliter en vanlig norsk sjuåring med å lese tekst eller forstå samtaler på engelsk.

Det vil i så fall bety at mor eller far må bidra når de minste prøver seg.

Anbefalt

Totalopplevelsen er likevel såpass bra at jeg uten problemer vil kunne anbefale det. Dette er et spill som det faktisk også kan være gøy å se poden prøve seg på, og selv om det nok er ment for den litt yngre garde av spillere så er det nok flere ungdommer og voksne som vil la seg sjarmere av dette.

Det er ikke mulig å spille over nett, men det er mulig å utfordre hverandre til dueller i stua.

Kanskje stopper spillet maset om en hund eller katt også.

Det er jo også verdt noe.

3075