De siste ukene har det vært høy temperatur rundt den mulige oppløsningen av Kristiansand kommune.

På fredag slo Støre fast at det ikke vil bli rom for bryte opp flere tvangssammenslåtte kommuner.

Les mer: Støre: Inge flere kommuneoppløsninger

Opposisjonen har lenge kritisert regjeringen for å bruke mye ressurser på å reversere politikk fra den borgerlige regjeringen, der kommunereformen er noe av det som har skapt mest opprør.

I politisk kvarter tirsdag morgen var Høyres representant i kommunal- og forvaltningskomiteen Mari Holm Lønseth, likevel tydelig på at Høyre vil fortsette sammenslåingen av kommuner dersom de kommer til makten.

– Grunnen til at vi fortsatt trenger kommunereform, er fordi vi ser at små kommuner har større utfordringer, sa Lønseth i Politisk Kvarter.

Se video fra debatten her:


Hun nevnte særlig utfordringer knyttet til helsevesen og barnevern i små kommuner, men også problematikken knyttet til økningen av flere pensjonister enn yrkesaktive.

Frivillig sammenslåing

Lønseth understreket imidlertid at sammenslåingene skal være frivillige.

– Vi går ikke til valg på å gjennomføre noe tvangssammenslåing av kommuner nå. Det er viktig å huske på at den kommunereformen vi gjennomførte da vi satt i regjering, så var de fleste kommunene sammenslått med frivillighet, sa Lønseth.

Hun mente likevel at sammenslåingene fra den borgerlige regjeringsperioden har gitt gode resultater for kommunene.

– Løsningen er ikke å sette en stopper for kommunereformen, slik denne nye regjeringen jobber for, understreket Høyre-politikeren.

Les også: Flere i Søgne og Songdalen vil bli i Kristiansand

Senterpartiets representant i kommunal- og forvaltningskomiteen, Heidi Greni, stoler derimot ikke på Høyres lovnader om frivillighet.

– Jeg stoler ikke på at det ikke kommer tvangsmidler som økonomiske insentiver som gjør at kommuner blir tvunget til å slå seg sammen, sa Greni i Politisk kvarter tirsdag morgen.

Greni mener debatten minner om en reprise fra 2013, da Høyre også lovte at kommunene ikke skulle sammenslås med tvang.

– Nå må kommunene få bruke tiden på å utvikle et godt tjenestetilbud. Og brukte tiden på å utvikle bedre tjenester og bedre fagmiljøer rundt om i kommunene, sa Greni.

Norsk debatt: Slipp kommunene fri

Bruker ressurser på reversere

Både Lønseth og Greni ønsker å sikre gode tjenester til innbyggerne i kommunene. Verktøyene de skal bruke for å sikre dette er derimot ulike.

– Nå har Høyre først brukt flere milliarder og enormt store ressurser på å tvinge gjennom en kommunereform. Jeg ser for meg at hvis Høyre kommer til makten, vil vi se enda en storstilt tvangssammenslåing med kanskje 100 kommuner, sa Greni.

Les også: MDG får refs etter Bodø/Glimt-vedtak: - Rystende

Lønseth mener på sin side at regjeringen heller burde la kommunene ta diskusjonen knyttet til kommunereformen.

– Senterpartiet bruker å tid, penger og ressurser på reversere, ikke se framover, understrekte Lønseth.